Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_uh9af2e9e5eula6eu3qb3vqu4d, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Wiosenne risotto ze szparagami i smardzami

przesłał(a) Elwira

składniki

  • ok pęczek szparagów zielonych
  • 5 szt świeżych smardzy
  • 3 łyżki masła
  • mała cebula
  • 3/4 szkl. tartego parmezanu
  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • mielony biały pieprz do smaku
  • 1/3 szkl. wytrawnego białego wina

Oczyszczone i umyte smardze kroimy w plastry. Łodygi szparagów kroimy w mniejsze kawałki zostawiając całe główki, które lekko blanszujemy. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy posiekaną cebulę. Lekko ją podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone szparagi (bez główek) i smardze, smażymy razem ok minuty. Wsypujemy ryż i smażymy, aż ziarenka zaczną lekko zmieniać kolor. Następnie wlewamy wino, kiedy ryż je wchłonie dolewamy sukcesywnie po ok pół szklanki wrzącego bulionu stale mieszając i dodając kolejną jego porcję jak wcześniejszą wchłonie ryż. Kiedy ryż jest już dość miękki, ale wciąż al dente, dodajemy do naszego risotto główki szparagów. Tuż przed końcem gotowania wsypujemy ser i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku białym pieprzem. Całość gotowania powinna zająć ok 15 min, jednak nie więcej niż 20.

Dodatkowo swoje danie ozdobiłam smardzami usmażonymi na maśle i zamknęłam w koronie z blanszowanych szparagów.