Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_vromrqogsudpijcr5pgokdqfgb, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Dorsz i szpinakowa muffinka

przesłał(a) Klaudia

składniki

  • Masło ziołowe
  • Pół kostki masła lurpak
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • kilka listków bazyli
  • kilka listków kolendry
  • 1 mała cebulka dymka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Dorsz
  • 250 g filetu z dorsza
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masla lurpak
  • 1 łyżka oliwy
  • muffinki
  • 200 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki stopionego masła lurpak
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g sera feta

Masło ziołowe

Masło wyciągamy z lodówki 1,5h przed planowanym wykonaniem aby zmiękło. Siekamy drobno wszystkie zioła, łączymy z masłem za pomocą widelca opcjonalnie dodajemy odrobinę soli, masło formujemy w "rulon" za pomocą papieru do pieczenia aby miało kształt walca. Wsadzamy do lodówki aby stwardniało.

Dorsz

Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą i pieprzem, moczymy w mleku z dwóch stron, a następnie obtaczamy w mące. Roztapiamy masło na palelni dodajemy oliwę i smażymy rybę na złoty kolor około 3 - 4 minut z każdej strony. Wyciągamy masło z lodówki i kroimy trzy lub cztery 1 cm krążki, kładziemy je na rybię aby się rozpuściły, tym samym zioła z masła dodadzą rybie aromat.

Muffinki ze szpinakiem i serem feta

Czosnek posiekać, rozgrzać na patelni 1 łyżkę masła i dodać czosnek i wrzucić umyty szpinak. Smażyć, mieszając aż cały szpinak straci swoją objętość ? następnie szpinak posiekać.

Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko, jogurt, stopione letnie masło, sól i cukier. Ciasto dobrze wymieszać, konsystencja powinna być zwarta i nie płynna.

Dodać szpinak i pokruszoną fetę ? delikatnie zmieszać aby połączyć z ciastem

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Silikonowe foremki na muffinki wyłożyc na blaszce około 12 sztuk.

Nakładać po dwie łyżki ciasta do każdej foremki.

Muffinki piec 20-25 minut.

Całość można podawać z sałatką z pomidorów i koniecznie z cytryną do dorsza.