Dorsz i szpinakowa muffinka
Masło ziołowe
Masło wyciągamy z lodówki 1,5h przed planowanym wykonaniem aby zmiękło. Siekamy drobno wszystkie zioła, łączymy z masłem za pomocą widelca opcjonalnie dodajemy odrobinę soli, masło formujemy w "rulon" za pomocą papieru do pieczenia aby miało kształt walca. Wsadzamy do lodówki aby stwardniało.
Dorsz
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą i pieprzem, moczymy w mleku z dwóch stron, a następnie obtaczamy w mące. Roztapiamy masło na palelni dodajemy oliwę i smażymy rybę na złoty kolor około 3 - 4 minut z każdej strony. Wyciągamy masło z lodówki i kroimy trzy lub cztery 1 cm krążki, kładziemy je na rybię aby się rozpuściły, tym samym zioła z masła dodadzą rybie aromat.
Muffinki ze szpinakiem i serem feta
Czosnek posiekać, rozgrzać na patelni 1 łyżkę masła i dodać czosnek i wrzucić umyty szpinak. Smażyć, mieszając aż cały szpinak straci swoją objętość ? następnie szpinak posiekać.
Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko, jogurt, stopione letnie masło, sól i cukier. Ciasto dobrze wymieszać, konsystencja powinna być zwarta i nie płynna.
Dodać szpinak i pokruszoną fetę ? delikatnie zmieszać aby połączyć z ciastem
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Silikonowe foremki na muffinki wyłożyc na blaszce około 12 sztuk.
Nakładać po dwie łyżki ciasta do każdej foremki.
Muffinki piec 20-25 minut.
Całość można podawać z sałatką z pomidorów i koniecznie z cytryną do dorsza.