Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_mlf7a9mh7d0j59t3mm4skus3lt, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Maślany łosoś z chrupiącą skórką

przesłał(a) Danuta

składniki

  • - 400 g łososia ze skórą
  • - 100 g lekko solonego masła Lurpak
  • - 8 młodych marchewek bez natki
  • - 200 g ryżu basmati
  • - 2 łyżeczki kurkumy
  • - 2 łyżeczki czarnego sezamu
  • - 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • - 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • - 1 duży ząbek czosnku
  • - garść świeżego oregano

1. Łososia umyć, usunąć ości i łuski. Naciąć skórę.

2. Marchewki umyć i obrać.

3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

4. Na gorącą patelnię położyć rybę ( skórą do dołu). Smażyć przez 5 minut.

5. Podsmażoną rybę położyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

6. W miejsca gdzie skóra ryby jest przecięta włożyć po łyżce masła. Pozostałą skórę posmarować łyżeczką masła. Piec 8 minut z wlączonym termoobiegiem.

7. Wymieszać sos sojowy z miodem, sezamem, posiekanym czosnkiem i wymieszać z marchewkami. Piec 20 minut.

8. Ryż ugotować, wymieszać z kurkumą i pozostałym masłem. Podsmażyć.

9. Łososia podawać z ryżem i marchewkami. Można podawać z cząstkami świeżej cytryny.