Maślany łosoś z chrupiącą skórką
przesłał(a)
Danuta
1. Łososia umyć, usunąć ości i łuski. Naciąć skórę.
2. Marchewki umyć i obrać.
3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
4. Na gorącą patelnię położyć rybę ( skórą do dołu). Smażyć przez 5 minut.
5. Podsmażoną rybę położyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
6. W miejsca gdzie skóra ryby jest przecięta włożyć po łyżce masła. Pozostałą skórę posmarować łyżeczką masła. Piec 8 minut z wlączonym termoobiegiem.
7. Wymieszać sos sojowy z miodem, sezamem, posiekanym czosnkiem i wymieszać z marchewkami. Piec 20 minut.
8. Ryż ugotować, wymieszać z kurkumą i pozostałym masłem. Podsmażyć.
9. Łososia podawać z ryżem i marchewkami. Można podawać z cząstkami świeżej cytryny.