Czoko manna
Blaszkę 30x20cm wykładamy folia spożywcza oraz herbatnikami.
W garnku podgrzewamy mleko, rozpuszczając w nim masło pokrojone w kostkę, cukier i mielony goździki. W tym czasie przygotowujemy sobie kaszę oraz przesiewamy kakao do miseczki.
Kiedy mleko zacznie się gotować, zestawiamy je z ognia. Dodajemy najpierw kakao i wszystko dobrze mieszamy trzepaczką aż się połączy z mlekiem. Następnie cienką strużką wsypujemy kaszę i cały czas intensywnie mieszamy, by nie utworzyły się grudki. Kiedy cała kasza znajdzie się w mleku, wszystko lekko podgrzewamy cały czas mieszając aż masa stanie się bardzo gęsta.
Gorącą masę wykładamy na herbatniki i delikatnie dociskamy i wyrównujemy. Posypujemy orzechami, pestki z dyni czy co mamy i lekko go dociskamy. Zostawiamy do wystygnięcia i kroimy w kawałki.