Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_ns4blofam6v7e6gmintgb3okqo, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Francja elegancja

przesłał(a) Egidija

składniki

  • Ciasta:
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 126 g mąki (niepełna szklanka)
  • 5 jajka
  • Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki 36%
  • 200 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady

W rondelku zagotować wodę z masłem i cukrem. Do gotującej się wody wsypać mąkę i mieszać tak aby całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe kiedy uzyskana masa ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej

nie urosną w piekarniku). Po ostudzeniu zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.. Nagrzewamy piekarnik do 200°C, wykładamy blachę papierem do pieczenia, a następnie formujemy na nim małe, podłużne ciasteczka o wymiarze około 12-15 na 1-2 cm. Ważne, żeby pomiędzy ciasteczkami zostawić kilka centymetrów odstępu, eklerki bardzo urosną!

Wstawiamy do gorącego piekarnika na około 7 minut. I dalej 160 °C na ok 20 min. Z wierzchu powinny być chrupkie. Upieczone studzimy i gdy są idealnie zimne przekładamy kremem.

Krem:

Serek mascarpone mieszamy z czekoladą. Śmietankę ubijamy na sztywną piankę. Mieszamy stopniowo dodając śmietankę do mascarpone. Gotowy krem ostudzamy i dekorujemy eklerki.