Francja elegancja
W rondelku zagotować wodę z masłem i cukrem. Do gotującej się wody wsypać mąkę i mieszać tak aby całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe kiedy uzyskana masa ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej
nie urosną w piekarniku). Po ostudzeniu zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.. Nagrzewamy piekarnik do 200°C, wykładamy blachę papierem do pieczenia, a następnie formujemy na nim małe, podłużne ciasteczka o wymiarze około 12-15 na 1-2 cm. Ważne, żeby pomiędzy ciasteczkami zostawić kilka centymetrów odstępu, eklerki bardzo urosną!
Wstawiamy do gorącego piekarnika na około 7 minut. I dalej 160 °C na ok 20 min. Z wierzchu powinny być chrupkie. Upieczone studzimy i gdy są idealnie zimne przekładamy kremem.
Krem:
Serek mascarpone mieszamy z czekoladą. Śmietankę ubijamy na sztywną piankę. Mieszamy stopniowo dodając śmietankę do mascarpone. Gotowy krem ostudzamy i dekorujemy eklerki.