Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_b6mg330fbeqndueqpbgdbs7m6f, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Maślane różdżki

przesłał(a) Anna

składniki

  • Foremki
  • - blok techniczny
  • - nożyczki
  • - folia aluminiowa
  • Ciasto:
  • - pół kilo mąki pszennej
  • - 25 dag masła Lurpak
  • - 25 dag śmietany 36 %
  • - szczypta soli
  • - 8 dag drożdży
  • - łyżka cukru
  • - przyprawy (pieprz kolorowy, bazylia, oregano)
  • Pasty:
  • - 50 dag masła
  • - czosnek 1 główka
  • - pietruszka 1 korzeń
  • - natka pietruszki
  • - szpinak
  • - chrzan
  • - pieprz
  • - sól
  • - cytryna
  • - jedno jajko
  • - dwa orzechy włoskie

1) Przygotowanie foremek

Z bloku technicznego wycinamy koło. Następnie składamy je na pół i jeszcze raz na pół. Ćwiartki koła wycinamy i obkładamy je folią aluminiową. Następnie zawijamy je tworząc małe stożki. Stożki można spiąć spinaczem - albo zawinąć dodatkowo folią.

2) Ciasto

Śmietanę, drożdże, sól i cukier razem utrzeć. Masło Lurpak posiekać z mąką, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Ukształtować z ciasta kulę i włożyć do lodówki i czekać aż wyrośnie - 10 - 15 minut. Wyjąć i rozwałkować ciasto, pociąć na paski. Paski nawijać na foremki i posypać przyprawami (bazylia, pieprz kolorowy itp.). Piec na złocisty kolor. Po przestudzeniu napełniać pastami.

3) Pasty

a) utrzeć z masłem 2, 3 łyżeczki chrzanu, żółtko z jajka, dodać sól i pieprz

b) utrzeć z masłem przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać sól i pokruszone orzechy włoskie i dobrze rozetrzeć

c)posiekaną natkę pietruszki, liście szpinaku, kilka kropel z cytryny, sól i pieprz utrzeć z masłem