Maślane różdżki
1) Przygotowanie foremek
Z bloku technicznego wycinamy koło. Następnie składamy je na pół i jeszcze raz na pół. Ćwiartki koła wycinamy i obkładamy je folią aluminiową. Następnie zawijamy je tworząc małe stożki. Stożki można spiąć spinaczem - albo zawinąć dodatkowo folią.
2) Ciasto
Śmietanę, drożdże, sól i cukier razem utrzeć. Masło Lurpak posiekać z mąką, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Ukształtować z ciasta kulę i włożyć do lodówki i czekać aż wyrośnie - 10 - 15 minut. Wyjąć i rozwałkować ciasto, pociąć na paski. Paski nawijać na foremki i posypać przyprawami (bazylia, pieprz kolorowy itp.). Piec na złocisty kolor. Po przestudzeniu napełniać pastami.
3) Pasty
a) utrzeć z masłem 2, 3 łyżeczki chrzanu, żółtko z jajka, dodać sól i pieprz
b) utrzeć z masłem przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać sól i pokruszone orzechy włoskie i dobrze rozetrzeć
c)posiekaną natkę pietruszki, liście szpinaku, kilka kropel z cytryny, sól i pieprz utrzeć z masłem