Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_f6qg3vffdfbpd42lt4nl809lst, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

lody maslane z malina.owoce lasu.mus czekoladowy

przesłał(a) Bartosz

składniki

  • LODY :
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g roztopionego palonego masła
  • 5 żółtek
  • 0.5 opakowania malin
  • MUS:
  • 50 ml. mleka
  • 5 żółtek
  • 100g. bialej czekolady.
  • 200ml. śmietany kremówki
  • 1 listek żelatyny
  • 100g musu z owocow lesnych.
  • 50 g. roztopionego masła
  • POLEWA :
  • 100g owocow lesnych.
  • 100ml smietany.
  • 100 ml. wody
  • 50 g. cukru.
  • 2 listki zelatyny.(namoczonej w zimnej wodzie)
  • BISZKOPT :
  • 1 jajko
  • 1 lyzka smietany kremowki
  • 1 lyzka maki
  • 1 lyzka owocow lesnych.
  • 1 lyzka cukru pudru
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka fioletowego barwnika spozywczego

lody z palonego masla z malina :

1 szklanka śmietanki 30%

2 szklanki mleka

100 g cukru

50 g roztopionego palonego masła

5 żółtek

0.5 opakowania malin

Śmietanke i mleko wlewamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy, aż się zagotuje. Zdejmujemy z ognia. Żółtka jajek ubijamy z cukrem na puszysty krem, nastepnie powoli zalewamy przestudzona smietanka z mlekiem. Mase przelewamy do garnka, dodajemy palone masło i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgestnieje. Nie możemy doprowadzić do wrzenia, bo zetną nam się żółtka. Kiedy masa będzie lekko gęsta sciagamy z ognia. dodajemy zmiksowane maliny.Dokladnie mieszamy.

mase przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrazarki. Mieszamy co godz. by nie zrobiły sie kryształy lodu.

maślany mus z owocow lasu :

50 ml. mleka

5 żółtek

100g. bialej czekolady.

200ml. śmietany kremówki

1 listek żelatyny

100g musu z owocow lesnych.

50 g. roztopionego masła

czekolade rozpuscic w misce na parze wodnej.

żółtka delikatnie podbic na puszysta mase.

mleko zagotowac sciagnac z ognia i dodać masło delikatnie mieszajac. nastepnie dodac listek żelatyny namoczonej w zimnej wodzie.

cala mase dodac do czekolady.

osobno ubic smietane na sztywna piane. i malymi partiami dodawac do masy czekoladowej. do otrzymanego musu dodac zblenderowane owoce lesne przetarte przez sito.

otrzymana mase przelewamy do foremek i wkladamy do zamrazarki na ok 2 h.

polewa z owocow lesnych:

100g owocow lesnych.

100ml smietany.

100 ml. wody

50 g. cukru.

2 listki zelatyny.(namoczonej w zimnej wodzie)

wszystkie skladniki oprocz zelatyny wlac do wysokiego pojemnika. dokladnie zblenderowac. przelac przez sito by pozbyc sie pestek.

otrzymana mase wlewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.

sciagamy z ognia i dodajemy namoczona zelatyne. dokladnie wymieszac i odstawic do przestudzenia az masa delikatnie sie sciagnie.

otrzymana schlodzona polewa polac zamrozony mus i nalowyc na talerz.

ta sama polewa mozna mozna udekorowac artystycznie talerz.

biszkopt z mikrofali ;

1 jajko

1 lyzka smietany kremowki

1 lyzka maki

1 lyzka owocow lesnych.

1 lyzka cukru pudru

1 lyzeczka proszku do pieczenia.

1 lyzwczka fioletowego barwnika spozywczego

wszystkie skladniki dokladnie zblenderowac na gladka mase. nastepnie wlac do syfonu,wbic 2 naboje i wymieszac potrzasajac.

otrzymana mase wstrzykujemy do kubeczka jednorazowego z podziurkowanym dnem (dziurki mozna zrobic np. widelcem) i wkladamy do mikrofali na 30 sekund.

poczekac az ostygnie ok. 5 minut.

wyciagamy z kubeczka rozcinajac go.po boku

talerz dekorujemy polewa z owocow lesnych.

mus z bialej czekolady wyciagamy z formy. kladziemy na sitku lub kratce i zalewamy polewa z owocow lesnych.

ukladamy na talerzu.

obok kladziemy biszkopt.

lody wyciagamy z zamrazaki 15 min przed podaniem i robimy galke uzywajac lyzki.

dekorujemy owocami lesnymi