lody maslane z malina.owoce lasu.mus czekoladowy
lody z palonego masla z malina :
1 szklanka śmietanki 30%
2 szklanki mleka
100 g cukru
50 g roztopionego palonego masła
5 żółtek
0.5 opakowania malin
Śmietanke i mleko wlewamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy, aż się zagotuje. Zdejmujemy z ognia. Żółtka jajek ubijamy z cukrem na puszysty krem, nastepnie powoli zalewamy przestudzona smietanka z mlekiem. Mase przelewamy do garnka, dodajemy palone masło i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgestnieje. Nie możemy doprowadzić do wrzenia, bo zetną nam się żółtka. Kiedy masa będzie lekko gęsta sciagamy z ognia. dodajemy zmiksowane maliny.Dokladnie mieszamy.
mase przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrazarki. Mieszamy co godz. by nie zrobiły sie kryształy lodu.
maślany mus z owocow lasu :
50 ml. mleka
5 żółtek
100g. bialej czekolady.
200ml. śmietany kremówki
1 listek żelatyny
100g musu z owocow lesnych.
50 g. roztopionego masła
czekolade rozpuscic w misce na parze wodnej.
żółtka delikatnie podbic na puszysta mase.
mleko zagotowac sciagnac z ognia i dodać masło delikatnie mieszajac. nastepnie dodac listek żelatyny namoczonej w zimnej wodzie.
cala mase dodac do czekolady.
osobno ubic smietane na sztywna piane. i malymi partiami dodawac do masy czekoladowej. do otrzymanego musu dodac zblenderowane owoce lesne przetarte przez sito.
otrzymana mase przelewamy do foremek i wkladamy do zamrazarki na ok 2 h.
polewa z owocow lesnych:
100g owocow lesnych.
100ml smietany.
100 ml. wody
50 g. cukru.
2 listki zelatyny.(namoczonej w zimnej wodzie)
wszystkie skladniki oprocz zelatyny wlac do wysokiego pojemnika. dokladnie zblenderowac. przelac przez sito by pozbyc sie pestek.
otrzymana mase wlewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
sciagamy z ognia i dodajemy namoczona zelatyne. dokladnie wymieszac i odstawic do przestudzenia az masa delikatnie sie sciagnie.
otrzymana schlodzona polewa polac zamrozony mus i nalowyc na talerz.
ta sama polewa mozna mozna udekorowac artystycznie talerz.
biszkopt z mikrofali ;
1 jajko
1 lyzka smietany kremowki
1 lyzka maki
1 lyzka owocow lesnych.
1 lyzka cukru pudru
1 lyzeczka proszku do pieczenia.
1 lyzwczka fioletowego barwnika spozywczego
wszystkie skladniki dokladnie zblenderowac na gladka mase. nastepnie wlac do syfonu,wbic 2 naboje i wymieszac potrzasajac.
otrzymana mase wstrzykujemy do kubeczka jednorazowego z podziurkowanym dnem (dziurki mozna zrobic np. widelcem) i wkladamy do mikrofali na 30 sekund.
poczekac az ostygnie ok. 5 minut.
wyciagamy z kubeczka rozcinajac go.po boku
talerz dekorujemy polewa z owocow lesnych.
mus z bialej czekolady wyciagamy z formy. kladziemy na sitku lub kratce i zalewamy polewa z owocow lesnych.
ukladamy na talerzu.
obok kladziemy biszkopt.
lody wyciagamy z zamrazaki 15 min przed podaniem i robimy galke uzywajac lyzki.
dekorujemy owocami lesnymi