Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_1t5j2prrhamoq2j37m28sismbo, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Polędwiczka wieprzowa z domowymi szafranowymi kokardkami w sosie szafranowym

przesłał(a) Marta

składniki

  • 400g polędwiczki wieprzowej
  • 6-10 listków szałwii
  • 150 ml wywaru mięsnego
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki stołowe oliwy
  • 40 g masła Lurpak
  • Sól i pieprz
  • MAKARON
  • 200 g mąki Typ 0
  • 2 duże jajka "0"
  • szczypta pałeczek szafranu
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • Sól

MAKARON:

Pałeczki szafranu rozpuszczamy w łyżce cieplej wody. Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Zagniecione zawijamy w folie spożywczą i chłodzimy przez 20 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy cienko na podsypanym mąką blacie, wykrawamy kwadraciki 2x2 cm i "szczypiąc" kwadracik w połowie długości jednocześnie palcem wskazującym i kciukiem, formujemy kokardki. Pozostawiamy do wyschnięcia na desce, obsypując wcześniej mąką.

Wstawiamy duży garnek z wodą na makaron.

POLĘDWICZKI:

Mięso solimy i pieprzymy, smażymy na średnio rozgrzanej patelni z oliwą od 5 do 7 minut z każdej ze stron, w zależności od grubości polędwiczki.

Ściągamy z patelni, owijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 15 minut.

Siekamy szałwię.

Wylewamy nadmiar tłuszczu z patelni, deglasujemy białym winem i pozostawiamy na dużym ogniu aż przestaniemy czuć alkohol.

Wlewamy bulion i redukujemy do 1/2 objętości. Doprawiamy solą i pieprzem następnie dodajemy masło Lurpak świeżo wyciągnięte z lodówki i pokrojone w 1 cm kostkę oraz posiekaną szałwię. Podrzucamy patelnią aż masło Lurpak całkiem się rozpuści i powstanie lśniący maślany sos. Sos trzymamy w cieple.

MAKARON gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty.

POLĘDWICZKI wyciągamy z folii, kroimy w Ok. 1cm plastry i podgrzewamy w szalwiowo Lurpakowym sosie.

Makaron po ugotowaniu wrzucamy na patelnie z sosem i kilka razy podrzucamy.

Serwujemy psypane świeżą szałwią.