Polędwiczka wieprzowa z domowymi szafranowymi kokardkami w sosie szafranowym
MAKARON:
Pałeczki szafranu rozpuszczamy w łyżce cieplej wody. Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Zagniecione zawijamy w folie spożywczą i chłodzimy przez 20 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy cienko na podsypanym mąką blacie, wykrawamy kwadraciki 2x2 cm i "szczypiąc" kwadracik w połowie długości jednocześnie palcem wskazującym i kciukiem, formujemy kokardki. Pozostawiamy do wyschnięcia na desce, obsypując wcześniej mąką.
Wstawiamy duży garnek z wodą na makaron.
POLĘDWICZKI:
Mięso solimy i pieprzymy, smażymy na średnio rozgrzanej patelni z oliwą od 5 do 7 minut z każdej ze stron, w zależności od grubości polędwiczki.
Ściągamy z patelni, owijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 15 minut.
Siekamy szałwię.
Wylewamy nadmiar tłuszczu z patelni, deglasujemy białym winem i pozostawiamy na dużym ogniu aż przestaniemy czuć alkohol.
Wlewamy bulion i redukujemy do 1/2 objętości. Doprawiamy solą i pieprzem następnie dodajemy masło Lurpak świeżo wyciągnięte z lodówki i pokrojone w 1 cm kostkę oraz posiekaną szałwię. Podrzucamy patelnią aż masło Lurpak całkiem się rozpuści i powstanie lśniący maślany sos. Sos trzymamy w cieple.
MAKARON gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty.
POLĘDWICZKI wyciągamy z folii, kroimy w Ok. 1cm plastry i podgrzewamy w szalwiowo Lurpakowym sosie.
Makaron po ugotowaniu wrzucamy na patelnie z sosem i kilka razy podrzucamy.
Serwujemy psypane świeżą szałwią.