poledwiczka wieprzowa. groszek.por.ziola
poledwiczka : oczyscic mieso z blon doprawic sol.i poeprz.i obsmazyc na klarowanym masle lurpark z kazdej strony po ok. 2 min. wsadzic do poeca na ok 6-8 min (temp. 160st. )
panierka do poledwiczki :
zmiksowac w blenderze panierke panko (5 lyzek) z liscmi pietruszki (pol peczka)
obtoczyc w niej mieso.
mus z groszku : groszek zielony mrozony (100g) rozmrozic naturalnie.zmiksowac na gladka mase i przetrzec przez drobne sito to garnka. doprawic do smaku sol.pieprz cukier.cytryna. podrzac na gazie i pod koniec dodac zimne maslo lurpark (1 lyzke) dokladnie mieszajac do gladkiej masy.
dresing : 1 lyzka oliwy z oliwek,1 lyzka soku z cytryny, szczypta soli.
palony por :
por pokroic w paski grubosci ok 1,5 cm. i podsazyc na masle lupark z odrobina oliwy. po ok 2 min. z kazdej strony. doprawic delikatnie sola i pieprzem.
sos : przesmazyc mocno blony z poledwiczki na masle zklarowanym lurpark. dodac 1 marchew. 1 seler. 1 pietruszke 1 cebula pokrojone w kostke i razem wszystko przesmarzyc ok 5 min. zalac 100ml czerwonego wina. odparowac calosc i zalac ponownie calosc wywarem jarskim 200ml. i odparowac do uzyskania 100ml sosu.
przecedzic przez sito
doprawic do smaku sol. miod