Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_tctkl5sj0amggm4nsvrab5cn87, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

poledwiczka wieprzowa. groszek.por.ziola

przesłał(a) Bartosz

składniki

  • poledwiczka wieprzowa 1 sztuka.
  • panierka panko 5 lyzek
  • natka pietruszki pol peczka.
  • groszek mrozony 100g.
  • por 1 sztuka
  • liscie botwiny 1 peczek
  • maslo 1 kostka.
  • 1 marchew
  • 1 poetruszka
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • pol cytryny
  • szkanka czerwonego wina.
  • sol. poeprz. miod. pieprz

poledwiczka : oczyscic mieso z blon doprawic sol.i poeprz.i obsmazyc na klarowanym masle lurpark z kazdej strony po ok. 2 min. wsadzic do poeca na ok 6-8 min (temp. 160st. )

panierka do poledwiczki :

zmiksowac w blenderze panierke panko (5 lyzek) z liscmi pietruszki (pol peczka)

obtoczyc w niej mieso.

mus z groszku : groszek zielony mrozony (100g) rozmrozic naturalnie.zmiksowac na gladka mase i przetrzec przez drobne sito to garnka. doprawic do smaku sol.pieprz cukier.cytryna. podrzac na gazie i pod koniec dodac zimne maslo lurpark (1 lyzke) dokladnie mieszajac do gladkiej masy.

dresing : 1 lyzka oliwy z oliwek,1 lyzka soku z cytryny, szczypta soli.

palony por :

por pokroic w paski grubosci ok 1,5 cm. i podsazyc na masle lupark z odrobina oliwy. po ok 2 min. z kazdej strony. doprawic delikatnie sola i pieprzem.

sos : przesmazyc mocno blony z poledwiczki na masle zklarowanym lurpark. dodac 1 marchew. 1 seler. 1 pietruszke 1 cebula pokrojone w kostke i razem wszystko przesmarzyc ok 5 min. zalac 100ml czerwonego wina. odparowac calosc i zalac ponownie calosc wywarem jarskim 200ml. i odparowac do uzyskania 100ml sosu.

przecedzic przez sito

doprawic do smaku sol. miod