Tarta brzoskwiniowo - cytrynowa
KRUCHE CIASTO
Mąkę przesiewamy do miski. Zimne masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim formę do tarty (średnica 26 cm). Nie zapominamy nakłuć ciasta widelcem aby zbyt nie wyrosło. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 20-30 minut.
MASA WANILIOWA
W międzyczaie miksujemy ze sobą wsyzstkie składinki na masę waniliową.
Na dno upieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, następnie na niej układamy brzoskwinie pokrojone w plastry. Na ułożone owoce wylewamy resztę masy waniliowej.
Pieczemy w temperaturze 150°C przez 25-30 minut.
Brzoskwienie można zastąpić innymi owocami.