Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_v8kmou9s4jiq7pjvb1ve2qes61, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Tarta brzoskwiniowo - cytrynowa

przesłał(a) Agnieszka

składniki

  • KRUCHE CIASTO
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła LURPAK
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 70 g cukru pudru
  • MASA WANILIOWA
  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko jajko
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 300 g brzoskwiń
  • skórka z otartej 1 cytryny
  • niewielka ilość cukru pudru

KRUCHE CIASTO

Mąkę przesiewamy do miski. Zimne masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy.

Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim formę do tarty (średnica 26 cm). Nie zapominamy nakłuć ciasta widelcem aby zbyt nie wyrosło. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 20-30 minut.

MASA WANILIOWA

W międzyczaie miksujemy ze sobą wsyzstkie składinki na masę waniliową.

Na dno upieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, następnie na niej układamy brzoskwinie pokrojone w plastry. Na ułożone owoce wylewamy resztę masy waniliowej.

Pieczemy w temperaturze 150°C przez 25-30 minut.

Brzoskwienie można zastąpić innymi owocami.