Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_kcia0upo05kol6sjnl7fopr1i3, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

KOLOROWE PĘCZOTTO Z PAPRYKĄ I CZARNUSZKĄ NA BLANSZOWANYCH WARZYWACH

przesłał(a) PAULINA

składniki

  • Składniki pęczotto (2 porcje):
  • kasza pęczak 200g/220g
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40g masła Lurpak
  • po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • szczypta soli himalajskiej (różowej)
  • pieprz czarny
  • szczypta przyprawy harissa
  • 1 łyżeczka białego sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czarnuszki w ziarenkach
  • ser żółty cheddar
  • prażony słonecznik łuskany
  • po 5,6 plasterków marchwi i cukinii
  • gotowane wiórki buraka
  • szczypiorek, bazylia do dekoracji (wedle gustu)
  • 0,5l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach)
  • Składniki żółtego sosu pietruszkowego:
  • śmietanka 12%
  • pietruszka zielona, świeża
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kurkuma dla smaku i koloru

1. Pęczotto:

Przygotowujemy warzywny bulion do pęczotto aby podlać w dalszej części gotowania kaszę pęczak.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę i podsmażamy do uzyskania szklistej konsystencji na maśle Lurpak na patelni lub w garnku.

Następnie dodajemy kaszę pęczak, podsmażamy kaszę około 1-2 minut po czym stopniowo dodajemy wcześniej przygotowany gorący bulion warzywny i co chwilę mieszamy, smażymy około 10 minut.

Czynność powtarzamy aż kasza wchłonie bulion.

W połowie gotowania kaszy, dodajemy trzy kolory papryki i smażymy kolejne 10 minut.

Dodajemy sól, pieprz czarny oraz harissę, a pod koniec gotowania dodajemy ser żółty i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pęczotto i przygotowujemy:

2. Żółty sos pietruszkowy:

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę 12%

i dodajemy posiekaną drobno pietruszkę. Kolejno doprawiamy kurkumą i gałką muszkatołową do smaku. Następnie wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Blanszowane warzywa:

Marchew i cukinię myjemy, obieramy ze skórki.

Warzywa tniemy w cienkie, długie paski. Gotujemy warzywa we wrzącej wodzie kilka minut, a następnie hartujemy je w bardzo zimnej wodzie.

4. Ostatni krok - dekorowanie:

Przygotowujemy talerz na którym układamy kolejno warstwy blanszowanej marchwi i cukinii, odmierzamy nasze pęczotto (może być mała miseczka lub specjalna foremka np do tatara) pęczotto dekorujemy płatkami

z buraka i listkami bazylii, posypujemy czarnuszką

i prażonym słonecznikiem.

Na koniec ozdabiamy talerz i nasze danie sosem pietruszkowym i szczypiorkiem.

Smacznego ! :)