Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_ssnt2st0ui7nuap80echab5n81, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

MINI WIEŃCE PTYSIOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ CHRZANOWO-MUSZTARDOWĄ, TUŃCZYKIEM I EGZOTYCZNĄ SAŁATKĄ Z MANGO

przesłał(a) Barbara

składniki

  • Składniki ciasta:
  • (dla 4 osób)
  • 1/2 szklanki wody
  • 125 g masła Lurpak
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • Bita śmietana musztardowo-chrzanowa:
  • 250 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • 1 łyżka świeżo otartego chrzanu
  • sól i pieprz do smaku
  • Egzotyczna sałatka:
  • 2 puszki tuńczyka (kawałki w oleju)
  • 1 mała czerwona papryka
  • mała czerwona cebula
  • 1 małe mango, dojrzałe
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 1 mały ogórek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska do smaku i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Ciasto:

Wodę zagotować z masłem Lurpak i szczyptą soli.

Zdjąć z ognia i dodać mąkę, dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta masa).

Postawić na średnim ogniu i podgrzewać, aż masa zacznie odchodzić od brzegów naczynia i stanie się jednolitą kulą ciasta.

Ostudzić.

Piekarnik rozgrzać do 250 ?C.

Dużą blachę piekarnikową (tę największą) wyłożyć papierem do pieczenia.

Do masy kolejno, jedno po drugim, wbijać jajka i ucierać mikserem na najwyższych obrotach, przez ok. 3 minuty (masa powinna być jednolita). Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.

Tak przygotowane ciasto wyłożyć na papier do pieczenia tworząc wieńce o średnicy ok. 7 cm, z pustym miejscem w środku, i zostawiając miejsce pomiędzy nimi (ok. 4 cm). Posypać sezamem.

Wstawić do piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 220 ?C i piec przez 15 minut.

Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 ?C i piec kolejne 15 minut.

Ostudzić na kratce kuchennej.

Przeciąć poziomo.

Bita śmietana musztardowo-chrzanowa:

Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać musztardę, chrzan sól i pieprz. Wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego.

Sałatka:

Paprykę, cebulę, mango i ogórka pokroić, wymieszać z kawałkami tuńczyka, listkami pietruszki i fasolą. Doprawić do smaku solą, octem i pieprzem.

Złożenie:

Na talerz wyłożyć spód wieńca ptysiowego, wyłożyć część bitej śmietany musztardowo-chrzanowej, następnie sałatkę. Przykryć wierzchem wieńca ptysiowego i od razu podawać.