Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_j3uh581vnfgphmddt2ujovv0tg, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Curry z indyka, z ryżem jaśminowym i kolendrą

przesłał(a) Marianna

składniki

  • 800 g piersi z indyka
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła LURPAK
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • kawałek 2 cm imbiru, obrany i starty
  • 1/4 czerwonej papryki, pokrojony w paseczki
  • puszka krojonych pomidorów 400 g
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • pół pęczka kolendry
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • ryż jaśminowy (ugotowany na sypko z solą, skórką z cytyrny, goździkiem, szczyptą cynamonu i liściem laurowym)

Indyka kroimy w sporą kostkę, obsypujemy przyprawami i solą. Mieszamy.

Masło rozpuszczamy na patelni. Wkładamy kawałki indyka i smażymy je na rumiano.

Dodajemy cebulę, imbir, czosnek i paprykę, smażymy 2 minuty.

Dodajemy pomidory i mleczko kokosowe. Zagotowujemy.

Dusimy ok 20 minut. Na koniec dosmaczamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dorzucamy posiekaną natke kolendry.

Mieszamy.

Podajemy z aromatycznym ryżem, posypane listkami kolendry.