Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_s5k1v922bfofcovqbs5g4d8l5a, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Jajka zapiekane w sosie szczawiowym

przesłał(a) Katarzyna

składniki

  • 1 spory pęczek szczawiu (około 150-200 g)
  • 2 łyżki masła Lurpak
  • pół pęczka dymki
  • 1/4 kubka śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • rozgnieciony w moździerzu pieprz kolorowy

1. Szczaw wymyłam, na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim posiekaną dymkę.

2.Dorzuciłam na patelnię wymyty szczaw. Podsmażyłam chwileczkę, aż zmniejszył objętość i zaczął zmieniać kolor na oliwkowo-zielony.

3. Wlałam kremówkę, dodałam sól i na małym ogniu poddusiłam całość przez około minutę.

4. Przygotowałam kokilki - wysmarowałam je masłem. Wypełniłam naczynie żaroodporne wrzątkiem tak, żeby po wstawieniu doń kokilek woda sięgała połowy ich wysokości.

5. Do każdej kokilki włożyłam 2 łyżki sosu szczawiowego i wbiłam jajko, posypałam wszysko kolorowym pieprzem, na wierzch kokilek włożyłam kilka wiórek masła.

6. Zapiekałam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 12 minut- idealnie jest gdy białko jajka jest ścięte, a żółtko płynne.

7. Zagryzłam śniadanie świeżo upieczoną bułką z masłem. Pycha!