Jajka zapiekane w sosie szczawiowym
1. Szczaw wymyłam, na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim posiekaną dymkę.
2.Dorzuciłam na patelnię wymyty szczaw. Podsmażyłam chwileczkę, aż zmniejszył objętość i zaczął zmieniać kolor na oliwkowo-zielony.
3. Wlałam kremówkę, dodałam sól i na małym ogniu poddusiłam całość przez około minutę.
4. Przygotowałam kokilki - wysmarowałam je masłem. Wypełniłam naczynie żaroodporne wrzątkiem tak, żeby po wstawieniu doń kokilek woda sięgała połowy ich wysokości.
5. Do każdej kokilki włożyłam 2 łyżki sosu szczawiowego i wbiłam jajko, posypałam wszysko kolorowym pieprzem, na wierzch kokilek włożyłam kilka wiórek masła.
6. Zapiekałam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 12 minut- idealnie jest gdy białko jajka jest ścięte, a żółtko płynne.
7. Zagryzłam śniadanie świeżo upieczoną bułką z masłem. Pycha!