Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_3qfmr7ambvb8kt5tr7jd30s67m, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Kurczak / kapusta / rzodkiew

przesłał(a) Piotr

składniki

  • Pierś z kurczaka - 0,1 kg
  • Kapusta biała - 0,2 kg
  • Masło Lurpak - 0,5 kg
  • Lubczyk - 0,1 kg
  • Ziarno słonecznika - 0,05 kg
  • Rzodkiew - 0,05 kg
  • Cebula - 0,02 kg
  • Sól / pieprz
  • Młody zieminiak - 0,1 kg
  • Bulion warzywny - 0,1 l

Dokładnie umyć pierś z kurczaka. Pokiroić w średniej wielkości paski i przyprawić. Następnie przygotować warzywa. Umyć i oczyścić. Kapustę pokroić w nieregularne części, średniej wielkości. Rzodkiew oczyścić z piasku, następnie pokroić na ćwiartki, nie usuwając przy tym ogonków. Z masła i bulionu przygotować emulsję. Do 0,1 l bulionu dodać masło i zagotować. Ugotować ziemniaki z łodygami lubczyku. Tak aby przeszły aromatem. Kapustę przesmażyć na maśle z cebulą, ale tak aby zachowała chrupkość i kolor. Przyprawić solą oraz cukrem. Kurczaka przesmażyć na maśle z odrobiną oleju na złoty kolor. Dodać do kapusty i wymieszać. Ziemniaki podgrzać w emulsji. Do wykończenia użyć słonecznika i rzodkwi. Całość skropić emulsją maślaną. Jeśli będzie za rzadka, podbić zimnym masłem.