Kurczak / kapusta / rzodkiew
Dokładnie umyć pierś z kurczaka. Pokiroić w średniej wielkości paski i przyprawić. Następnie przygotować warzywa. Umyć i oczyścić. Kapustę pokroić w nieregularne części, średniej wielkości. Rzodkiew oczyścić z piasku, następnie pokroić na ćwiartki, nie usuwając przy tym ogonków. Z masła i bulionu przygotować emulsję. Do 0,1 l bulionu dodać masło i zagotować. Ugotować ziemniaki z łodygami lubczyku. Tak aby przeszły aromatem. Kapustę przesmażyć na maśle z cebulą, ale tak aby zachowała chrupkość i kolor. Przyprawić solą oraz cukrem. Kurczaka przesmażyć na maśle z odrobiną oleju na złoty kolor. Dodać do kapusty i wymieszać. Ziemniaki podgrzać w emulsji. Do wykończenia użyć słonecznika i rzodkwi. Całość skropić emulsją maślaną. Jeśli będzie za rzadka, podbić zimnym masłem.