Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_1v9fgkf704iahmv5ia87efa6l6, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Jagodzianki z Mojego Lasu

przesłał(a) Monika

składniki

  • Większa ilość masła w cieście sprawia, że jagodzianki są jeszcze smaczniejsze i długo pozostają świeże.
  • Dzięki dodaniu mascarpone moje Jagodzianki są Wyjątkowe, bo Puszyste i Delikatne.
  • Składniki:
  • ? 550g mąki pszennej tortowej
  • ? 250ml mleka
  • ? 100g masła
  • ? 2 pełne łyżki mascarpone
  • ? 2 jajka
  • ? 7 pełnych łyżek cukru
  • ? 1 łyżka cukru waniliowego
  • ? 25g świeżych drożdży
  • ? 1 szczypta soli
  • ? 1 litr jagód
  • ? 2-3 łyżki cukru pudru
  • ? Mąka ziemniaczana jeżeli jagody są mrożone
  • Lukier:
  • ? 1 pełna szklanka cukru pudru
  • ? 2-3 łyżki zimnej wody

Drożdże rozmieszać z 5 łyżkami ciepłego mleka,

1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki.

Odstawić na 20 minut, aby zaczyn wyrósł.

W tym samym czasie do garnka wlać pozostałe mleko

dodać mascarpone, masło i cukier.

Podgrzewać mieszając do chwili, aż masło i ser się rozpuszczą .

przelać do miski aby mleko szybciej wystygło.

Do przestudzonego, ciepłego nie gorącego mleka dodać jajka i rozbić je widelcem lub trzepaczką.

Do dużej miski wsypać mąkę i dodać sól. Wlać mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ręcznie lub przy pomocy maszyny z hakiem przez ok. 5-7 minut. Jeśli ciasto będzie mocno się kleić do rąk, podsypać je odrobiną mąki, ale nie za wiele, ciasto powinno być miękkie. Dzięki temu jagodzianki będą puszyste i delikatne. Następnie oprószyć ciasto mąką, przykryć ściereczką i wstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kulek, które następnie formować w płaskie placki i na ich środek nakładać jagody wymieszane z cukrem pudrem (i mąką ziemniaczaną w przypadku jagód mrożonych). Bułeczki mocno zlepiać i odkładać łączeniem do dołu na około 20 minut, aby wyrosły. Piec w temperaturze 2000 przez 15-20 minut, ostudzić na kratce. Przestudzone jagodzianki polukrować.