Jagodzianki z Mojego Lasu
Drożdże rozmieszać z 5 łyżkami ciepłego mleka,
1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki.
Odstawić na 20 minut, aby zaczyn wyrósł.
W tym samym czasie do garnka wlać pozostałe mleko
dodać mascarpone, masło i cukier.
Podgrzewać mieszając do chwili, aż masło i ser się rozpuszczą .
przelać do miski aby mleko szybciej wystygło.
Do przestudzonego, ciepłego nie gorącego mleka dodać jajka i rozbić je widelcem lub trzepaczką.
Do dużej miski wsypać mąkę i dodać sól. Wlać mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ręcznie lub przy pomocy maszyny z hakiem przez ok. 5-7 minut. Jeśli ciasto będzie mocno się kleić do rąk, podsypać je odrobiną mąki, ale nie za wiele, ciasto powinno być miękkie. Dzięki temu jagodzianki będą puszyste i delikatne. Następnie oprószyć ciasto mąką, przykryć ściereczką i wstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kulek, które następnie formować w płaskie placki i na ich środek nakładać jagody wymieszane z cukrem pudrem (i mąką ziemniaczaną w przypadku jagód mrożonych). Bułeczki mocno zlepiać i odkładać łączeniem do dołu na około 20 minut, aby wyrosły. Piec w temperaturze 2000 przez 15-20 minut, ostudzić na kratce. Przestudzone jagodzianki polukrować.