SCHABOWY PO LUBUSKU duszony z warzywami na maśle i winie
PRZYGOTOWANIE MIĘSA
Umyć mięso, pokroić na plasterki, rzobić tłuczkiem z obu stron.
Następnie wcierać obustronnie w kawałki rozbitego mięsa przyprawy wg rodzaju ,uznania i wyczucia. Delikatnie z kminem rzymskim, ostrą papryką, pieprzem. Tutaj minimalne ilości w szczyptach sypanych z palców.
Suszony lubczyk ( o ile z własnej działki ) rozdrobnić w palcach. Białą gorczycę należy oraz inne przyprawy należy "wklepać" w mięso aby wniknęły w plastry.
Po przyprawieniu mięsa ułożyć na średno głębokim półmisku i zalać winem tak aby kwalki mięsa zostały nim przykryte. Przykryć i ostawić do lodówki.Uwaga:najlepiej przygotować i przyprawić mięso na dzień przed planowanym podaniem. Wtedy aromat przypraw oraz wino lepiej przenikną mięso. Jeśli przygotowujemy mięso tego smaego dania to o ile to możliwe zamarynować je na ok 1-2 godz przed obróbką termiczną.
PRZYGOTOWANIE WARZYW:
Warzywa umyć, pokroić na kawałki /paski wg uznania.
Rostopić na delikatnie rozgrzanej patelni masło (ok 3-4 pozycja płyty grzewczej ) . Kiedy patelnia jest rozgrzana stopniowo nakładać kolejne porcje warzyw. Dusić pod przykryciem ok 25 min na delikatnej temperaturze co jakiś czas przekładając warstwy warzyw ( mam płytę indukcyjną -ustawiałem temp. na 3-4 pozycji z 9 ).
Po wstępnym podduszeniu warzyw lekko je rozgarnąć na boki patelni i poprzekładać plastry mięsa między warzywami). Całość zalać marynatą z wina. Można dodatkowo dolać wino do mięsa i warzyw wg uznania.
Całość Dusić na wolnym ogniu ok. 1 godz. aż do uzyskania optymalnej kruchości mięsa.
Podawać z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi czy też przystawkami w formie surówek.
- S M A C Z N E G O -