Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_8453paugl96savfilnd17bkk1u, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

SCHABOWY PO LUBUSKU duszony z warzywami na maśle i winie

przesłał(a) Radosław

składniki

  • SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA MIĘSA
  • - mięso schabowe bez kości (plasterki do rozbicia tłuczkiem)
  • - marynata staropolska do mięs (np Kamis )
  • - suszony majeranek
  • - papryka słodka w proszku
  • - odrobina ostrej papryki w proszku
  • - suszony lubczyk
  • - pieprz cytrynowy
  • - pieprz mielony kolorowy (ziarna mielone w młynku)
  • - kmin rzymski sproszkowany
  • - kurkuma
  • -czubryca zielona ( przyprawa kuchni bługarskiej )
  • -liść laurowy (3 listki)
  • -ziele angielskie (4 ziarenka )
  • -biała gorczyca ( ziarna)
  • - czosnek (ok 1 mała szt na 1 plaster mięsa )
  • - białe wino półwytrawne
  • SKŁADNIKI DO WSTĘPNEGO DUSZENIA WARZYW:
  • - pół dużego selera
  • - 3 duże pietruszki
  • - 3 duże marchweki
  • - pół pory
  • - 1 czerwona papryka
  • - 1 żółta papryka
  • -ok 50 g łuskanego słonecznika
  • - 4 plasterki cytryny bez skórki
  • - 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • -ok 150 g słodkiej kukurydzy z puszki
  • -4 łodygi selera naciowego
  • -kostka masła Lurpark (200 g)

PRZYGOTOWANIE MIĘSA

Umyć mięso, pokroić na plasterki, rzobić tłuczkiem z obu stron.

Następnie wcierać obustronnie w kawałki rozbitego mięsa przyprawy wg rodzaju ,uznania i wyczucia. Delikatnie z kminem rzymskim, ostrą papryką, pieprzem. Tutaj minimalne ilości w szczyptach sypanych z palców.

Suszony lubczyk ( o ile z własnej działki ) rozdrobnić w palcach. Białą gorczycę należy oraz inne przyprawy należy "wklepać" w mięso aby wniknęły w plastry.

Po przyprawieniu mięsa ułożyć na średno głębokim półmisku i zalać winem tak aby kwalki mięsa zostały nim przykryte. Przykryć i ostawić do lodówki.Uwaga:najlepiej przygotować i przyprawić mięso na dzień przed planowanym podaniem. Wtedy aromat przypraw oraz wino lepiej przenikną mięso. Jeśli przygotowujemy mięso tego smaego dania to o ile to możliwe zamarynować je na ok 1-2 godz przed obróbką termiczną.

PRZYGOTOWANIE WARZYW:

Warzywa umyć, pokroić na kawałki /paski wg uznania.

Rostopić na delikatnie rozgrzanej patelni masło (ok 3-4 pozycja płyty grzewczej ) . Kiedy patelnia jest rozgrzana stopniowo nakładać kolejne porcje warzyw. Dusić pod przykryciem ok 25 min na delikatnej temperaturze co jakiś czas przekładając warstwy warzyw ( mam płytę indukcyjną -ustawiałem temp. na 3-4 pozycji z 9 ).

Po wstępnym podduszeniu warzyw lekko je rozgarnąć na boki patelni i poprzekładać plastry mięsa między warzywami). Całość zalać marynatą z wina. Można dodatkowo dolać wino do mięsa i warzyw wg uznania.

Całość Dusić na wolnym ogniu ok. 1 godz. aż do uzyskania optymalnej kruchości mięsa.

Podawać z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi czy też przystawkami w formie surówek.

- S M A C Z N E G O -