Labraks na czarnym risotto
Przepis na 1 porcje.
Do miseczki dodaj 2 łyżki mascarpone, dodajemy skórkę z połowy cytryny oraz z połowy limonki. Mieszamy i dodajemy sól do smaku. Tak przygotowany serek odstawiamy do lodówki. Jedna cukinię obieramy za pomocą obieraczki która umożliwi nam obrane cukinii na cieniutkie długie paski (spagetti). Postarajmy się aby była to tylko skórka ale oczywiście nic się nie stanie jak obierzemy biała cześć cukinia, ważne aby ominąć miąższ.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę z oliwek na której przesmazamy na złocisty kolor drobno posiekaną cebulę(pół cebuli). Dodajemy pół szklanki ryżu. Mieszamy aby ryż połączył się razem z oliwą i dolewamy odrobinę wina i czekamy aż odparuje. Następnie dodajemy przecisiniety czosnek chwile przesmazamy i dodajemy bulionu tak by zakryć cały ryż. Juz na tym etapie dodajemy 1 łyżeczkę atramentu z osmiormicy. Zmniejszamy temperaturę grzania tak aby po mału nasz ryż "pił" bulion. Od czasu do czasu mieszamy i dolewamy bulion gdy widzimy ze został wchłoniety przez ryż (przygotowanie risotto trwa ok 15 min.) Gdy już widzimy ze nasz ryż dochodzi do całkowitej miękkości na drugiej patelni roztapiamy na delikatnym ogniu ok. 1 łyż. Masła Lurpak przygotowane filety z Labraksa delikatnie solimy i pieprzymy. Optaczamy w mące Semola i smażymy na złocisty kolor z duch stron. Na kolejnej patelni rozgrzewamy maslo Lurpak i wczesniej przygotowana cukinie podsmazamy tak aby sie ogrzala i delikatnie zmiekla doprawiamy sola oraz piprzem. Wracamy do naszego risotto. Jak jest juz ryż miękki, możemy zwiększyć gaz i cały czas mieszając doprowadza my do odparowania nadmiaru płynu. Kiedy to się stało wylaczamy gaz idodajemy ok. Dwóch małych łyżeczek naszego masła Lurpak. Mieszamy cały czas by uzyskać aksamitna konsystencję na samym końcu dodajemy odrobinę oliwy z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany ryż przekładamy na talerz. Jeżeli posiadamy pierścień wykorzystamy to dzięki temu nasze danie będzie zaskakiwalo nie tylko smakiem ale również wyglądam. Następnie na ryż kładziemy dwa filety ryby. Przygotowane wcześniej mascarpone nakładamy na filety oraz za pomocą widelca zwijamy nasze spagetti i nakładamy na samą górę naszego dania. Możemy drobnymi listkami tymianku udekorować nasza potrawę.