Maślane grzanki ze smażonym bakłażanem i ostrym twarożkiem z ricotty
Na patelni rozpuszczamy 100 g masła Lurpak. Do rozgrzanego masła dodajemy obrany i posiekany czosnek. Smażymy na jasnozłoty kolor. Wysmażony czosnek wyrzucamy, masło zlewamy do miseczki.
Bagietkę kroimy ukośnie na cienkie kromki i smażymy na brązowo na części masła (z jednej strony). Smażymy na średnim ogniu, nie żałując masła - grzanki mają nabrać głebokiego, maślano-czosnkowego aromatu.
Bakłażan obieramy ze skóry i kroimy w plasterki o grubości 3-4 mm. Plastry bakłażana smażymy długo z obu stron na pozostałej części masła - aż staną się miękkie i wiotkie i nabierą ciemnobrązowej barwy.
Rzodkiewkę i dymkę siekamy drobno, mieszamy z serem, doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą i obficie grubo mielonym pieprzem. Odrobinę zielonej części dymki zostawiamy do dekoracji.
Usmażony bakłażan układamy na grzankach, nakładamy twarożek i posypujemy szczypiorem.