Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_206ia59jsedmfdvu4s680fi7gi, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Maślane grzanki ze smażonym bakłażanem i ostrym twarożkiem z ricotty

przesłał(a) Tomasz

składniki

  • bagietka
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g masła Lurpak
  • 4 duże rzodkiewki
  • 3 dymki
  • 100 g serka ricotta
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz
  • bakłażan

Na patelni rozpuszczamy 100 g masła Lurpak. Do rozgrzanego masła dodajemy obrany i posiekany czosnek. Smażymy na jasnozłoty kolor. Wysmażony czosnek wyrzucamy, masło zlewamy do miseczki.

Bagietkę kroimy ukośnie na cienkie kromki i smażymy na brązowo na części masła (z jednej strony). Smażymy na średnim ogniu, nie żałując masła - grzanki mają nabrać głebokiego, maślano-czosnkowego aromatu.

Bakłażan obieramy ze skóry i kroimy w plasterki o grubości 3-4 mm. Plastry bakłażana smażymy długo z obu stron na pozostałej części masła - aż staną się miękkie i wiotkie i nabierą ciemnobrązowej barwy.

Rzodkiewkę i dymkę siekamy drobno, mieszamy z serem, doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą i obficie grubo mielonym pieprzem. Odrobinę zielonej części dymki zostawiamy do dekoracji.

Usmażony bakłażan układamy na grzankach, nakładamy twarożek i posypujemy szczypiorem.