Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_k1a59stb026vq7kpkjltskd53n, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Szafranowe risotto z cukinią i krewetkami

przesłał(a) Filip

składniki

  • 30 g masła Lurpak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cukinie
  • 0,5 szklanki wina białego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub rybnego z dodatkiem kilku nitek szafranu
  • 150 g ryżu arborio
  • 8 dużych krewetek
  • Sól, pieprz

Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklij na rozgrzanym na patelni maśle, dodaj posiekany drobno czosnek. Cukinie pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię. Dodaj również surowy ryż, dobrze wymieszaj i podgrzewaj przez 2-3 minuty mieszając, żeby uniknąć przypalenia. Zalej ryż z warzywami winem i pozwól mu całkowicie wyparować. Wlej bulion, przypraw solą, pieprzem i gotuj pod przykryciem aż ryż stanie się miękki - zajmie to ok. 10 - 15 minut. Jak ryż będzie już prawie gotowy, czyli ok. 2-3 minuty przed końcem gotowania dodaj krewetki i gotuj jeszcze przez chwilę. Aby risotto miało aksamitną konsystencję można na koniec dodać jeszcze odrobinę masła.