Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_89gc6hsr0ngq842qjd7v3o0tb4, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Prosta hinduska potrawka z maślanym sosem pomidorowym

przesłał(a) Agata

składniki

  • * olej kokosowy
  • * masło LURPAK
  • * jedna cebula
  • * dwa ząbki czosnku
  • * jedna marchewka
  • * jedna czerwona papryka
  • * 4 dojrzałe pomidory malinowe (lub z puszki bez skóry)
  • * ciecierzyca (może być konserwowa)
  • * ryż basmati
  • * kolendra
  • * słodka i ostra papryka
  • * Garam Masala
  • * curry
  • * sól
  • * pieprz
  • * cukier

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i dwie łyżki masła LURPAK po czym dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w pióra cebulę. Marchewkę pokrój w krążki, paprykę w słupki i również podsmażaj razem z cebulką i czosnkiem. Kiedy warzywa zmiękną, ale nadal będą chrupiące, dodaj obrane wcześniej ze skórki i posiekane pomidory - całość podsmażaj do momentu kiedy pomidory się rozpadną. Odcedź ugotowaną wcześniej bądź konserwową ciecierzycę i dodaj do potrawki, całość dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru - podkreśli słodycz pomidorów:), curry, sporą ilością Garam Masala i odrobiną słodkiej i ostrej papryki. Na ugotowany wcześniej ryż wyłóż potrawkę, posyp posiekaną kolendrą i zajadaj się bez opamiętania!