Torcik bezglutenowy z zielonych pankejków z nadzieniem z batatów, serka i owoców
Przygotować naleśniki. Wymieszać suche składniki w misce. Osobno połączyć mokre składniki. Mokre dodać do suchych i dokładnie wymieszać za pomocą rózgi lub miksera. Na koniec dołożyć pastę lub barwnik. Wymieszać. Jeśli ciasto będzie za gęste dodać niewielką ilość mleka.
Rozgrzać patelnie najlepiej do naleśników. Posmarować masłem. Chochlą wlać niewielką ilość ciasta by powstały pankejki. Smażyć aż powstaną pęcherzyki, wtedy odwrócić na druga stronę, chwile podsmażyć, aż się zarumienią i zdjąć. Można użyć takich naleśników, nierównych a można tak jaj ja za pomocą obręczy wyciąć równe koła. Do torciku użyć tyle placków ile chcemy.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Batata obrac, pokroić na kawałki. W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Włożyć ziemniaka i ugotować do miękkości. Następnie odcedź i zmiksować na gładkie puree. 2-3 łyżki puree wymieszać z serkiem, ryżem, miodem i śmietaną. Można to zblendowac. Ja rozgniotłam widelcem, dzięki czemu było bardziej grudkowate.
Sos . Wszystkie owoce włożyć do garnka i na średnim ogniu zagotować. Dodać mleko, miód. Gotować około 5 minut, aż owoce będą miękkie.
Każdy placek przełożyć warstwą nadzienia. Wierzch polać sosem owocowym. Górę ozdobić całymi świeżymi owocami, posiekanymi pistacjami i posypać cukrem pudrem. Smacznego.