Gravlax borówkowy z sosem maślano-chrzanowym
Rybę należy przygotowywać na 2-3 dni przed podaniem. Zmiksuj borówki, sól morską, pieprz, wódkę, oraz skórkę z dwóch cytryn i natrzyj nią łososia, obłóż gałązkami kopru. Rybę przykryj folią spożywczą, włóż do głębokiego naczynia, a na samym łososiu ułóż deskę do krojenia i obciąż np. żeliwnym naczyniem lub kartonami z mlekiem i wstaw do lodówki na minimum 2 dni.
Żeby przygotować sos, należy rozpuścić masło i dolać śmietankę i redukować do uzyskania gęstej konsystencji. Na koniec doprawić świeżo startym chrzanem, solą oraz pieprzem.
Przed podaniem usuń nadmiar marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i bardzo cienko pokrój łososia w delikatne plastry.
Cieńko pokrojonego łososia wykładamy na talerzu. Na łososiu układamy kawałki kawioru i liście mikro botwinki.
Wszystko polewamy sosem.