Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_pepuunf1g0a6s2d1kt9iqkn469, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Gravlax borówkowy z sosem maślano-chrzanowym

przesłał(a) Kamil

składniki

  • Łosoś - 500g
  • Borówka amerykańska - 100g
  • Sól morska - 50g
  • Pieprz - 50g
  • Koperek - 1 pęczek
  • Cytryna - 2 sztuki
  • Gin - 50ml
  • Masło LURPAK - 100g
  • Śmietanka 30% - 50g
  • Świeży chrzan - 10g
  • Kawior do dekoracji
  • Kiełki mikro botwinki do dekoracji
  • Sól i pieprz do smaku

Rybę należy przygotowywać na 2-3 dni przed podaniem. Zmiksuj borówki, sól morską, pieprz, wódkę, oraz skórkę z dwóch cytryn i natrzyj nią łososia, obłóż gałązkami kopru. Rybę przykryj folią spożywczą, włóż do głębokiego naczynia, a na samym łososiu ułóż deskę do krojenia i obciąż np. żeliwnym naczyniem lub kartonami z mlekiem i wstaw do lodówki na minimum 2 dni.

Żeby przygotować sos, należy rozpuścić masło i dolać śmietankę i redukować do uzyskania gęstej konsystencji. Na koniec doprawić świeżo startym chrzanem, solą oraz pieprzem.

Przed podaniem usuń nadmiar marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i bardzo cienko pokrój łososia w delikatne plastry.

Cieńko pokrojonego łososia wykładamy na talerzu. Na łososiu układamy kawałki kawioru i liście mikro botwinki.

Wszystko polewamy sosem.