Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_f7hf7bkae9edj9pt8kbjp6vtl1, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Maślano- kruche łobuziaki z groszkiem i fetą

przesłał(a) Małgorzata

składniki

  • - kostka masła Lurpak (200 g)
  • - 225 g mąki pszennej
  • - 10 łyżek mrożonego zielonego groszku
  • - 1 czubata łyżeczka świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
  • - 100 g twardej fety
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 całe jajko
  • - 1 żółtko
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 1/3 łyżeczki sody
  • - 2 łyżki płatków kukurydzianych do blaszki
  • -2 łyżki tłuszczu do podsmażenia groszku i smarowania formy

Groszek podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu- ma być aldente. Do miski wrzucić lekko miękkie masło, mąkę, jaja, przyprawy, proszek i sodę. Ciasto szybciutko wyrobić rękoma do konsystencji mokrej kruszonki. Dodać przestudzony groszek i pokrojoną w małą kostkę fetę. Wszystko delikatnie wymieszać rękoma, aby nie uszkodzić groszku i fety. Zlepiać w takie roztrzepane kształty wielkości orzecha włoskiego i układać w foremce na małe muffinkilub w zwyklej blaszce. Foremkę posmarować tłuszczem i wysypać zmiażdżonmi w możdzieżu płatkami kukurydzianymi. Piec w 200 st, w termoobiegu, przez 20 min. Odczekać aż wystygną i..wcinać :)