Maślane bułeczki odrywane z domowym masełkiem czekoladowym, truskawkami i migdałami
Z ciepłego mleka, rozkruszonym drożdży, cukru i 3-4 łyżek mąki zrób rozczyn. Odstaw go w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie ciasto.
Podziel ciasto na 2 części (mniejszą i większą). Do większej dodaj ciepłe mleko, cukier i kakao. Ponownie wyrób.
Obydwa kawałki ciasta zostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Pamiętaj ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów i kocha ciepełko, więc przykryj je najlepiej lnianą ściereczką.
Ciemne ciasto rozwałkuj na duży prostokąt (ja robię to za pomocą rąk). Jasne na mniejszy i ulóż na ciemnym. Następnie zwiń w rulon i pokrój na plastry. Ułóż je w wysmarowanej masłem formie i piecz ok. 20-30 minut w temperaturze 170 stopni.
Masło połącz z rozpuszczoną czekoladą i dokładnie wymieszaj. Dodaj do niego migdały.
Bułeczki podawaj z masełkiem, owocami sezonowymi i kwiatkami (słoneczka na talerzu nigdy dość!)
Smacznego :)