Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_j1j3rgqn0mbducuvdf91ufkjnk, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Maślane bułeczki odrywane z domowym masełkiem czekoladowym, truskawkami i migdałami

przesłał(a) Alicja

składniki

  • Bułeczki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru waniliowego
  • 250 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 60 g roztopionego masła Lurpak
  • DODATKOWO:
  • 1,5-2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 30-40 ml ciepłego mleka
  • roztrzepane jajko lub mleko do posmarowania
  • Masełko:
  • 100 g masła Lurpak (w temperaturze pokojowej)
  • 50 g rozpuszczonej mlecznej czekolady
  • DODATKOWO:
  • płatki migdałów
  • truskawki
  • bratki (opcjonalnie)

Z ciepłego mleka, rozkruszonym drożdży, cukru i 3-4 łyżek mąki zrób rozczyn. Odstaw go w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie ciasto.

Podziel ciasto na 2 części (mniejszą i większą). Do większej dodaj ciepłe mleko, cukier i kakao. Ponownie wyrób.

Obydwa kawałki ciasta zostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Pamiętaj ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów i kocha ciepełko, więc przykryj je najlepiej lnianą ściereczką.

Ciemne ciasto rozwałkuj na duży prostokąt (ja robię to za pomocą rąk). Jasne na mniejszy i ulóż na ciemnym. Następnie zwiń w rulon i pokrój na plastry. Ułóż je w wysmarowanej masłem formie i piecz ok. 20-30 minut w temperaturze 170 stopni.

Masło połącz z rozpuszczoną czekoladą i dokładnie wymieszaj. Dodaj do niego migdały.

Bułeczki podawaj z masełkiem, owocami sezonowymi i kwiatkami (słoneczka na talerzu nigdy dość!)

Smacznego :)