BĘDZIE KRUCHO. CZYLI TARTALETKOWY ZAWRÓT GŁOWY.
1. Mąkę przesiać, dodać masło LURPAK i posiekać tak, aby składniki się połączyły, a ciasto przypominało strukturą kruszonkę. Następnie dodać jajko, cukier puder, szczyptę soli i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce około pół godziny.
2. Foremki na tartaletki o średnicy 7 cm posmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Ciasto nakłuć widelcem, oprószyć mąką, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi (ziarna fasoli też wyśmienicie się sprawdzą).
3. Piekarnik nagrzać do 200?, wstawić foremki z ciastem i piec około 15 minut ? do podpieczenia od spodu i uzyskania złocistego koloru. Ostudzić.
4. Do garnka wlać mleko, dodać laskę wanilii i wydrążone z niej ziarenka. Zagotować, zdjąć z ognia i odlać do szklanki 100 ml. Cukier i żółtka zmiksować, do uzyskania jasnożółtego koloru. Cały czas miksując stopniowo dodać mąkę i skrobię ziemniaczaną. Na koniec wlać 100 ml gorącego mleka i miksować aż do powstania gładkiej masy. Z mleka wyjąć laską wanilii, powoli przelać do niego masę i gotować kilka minut ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki, a masa budyniowa zgęstniała. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
5. Tartaletki napełnić masą budyniową. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce i posypać startą czekoladą. Przed podaniem koniecznie schłodzić.
I gotowe :). Smacznego !