Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_4h6m4dhc5hm73t602t6ps6c0fc, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

BĘDZIE KRUCHO. CZYLI TARTALETKOWY ZAWRÓT GŁOWY.

przesłał(a) Magdalena

składniki

  • Składniki na ciasto kruche (na 12 tartaletek):
  • 220 g mąki pszennej
  • 35 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła LURPAK
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Składniki na waniliową masę budyniową:
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 4 żółtka
  • 65 g cukru
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 3o g mąki pszennej
  • ziarenka wydrążone z laski wanilii
  • Do dekoracji:
  • - owoce do przybrania tartaletek
  • - starta gorzka czekolada

1. Mąkę przesiać, dodać masło LURPAK i posiekać tak, aby składniki się połączyły, a ciasto przypominało strukturą kruszonkę. Następnie dodać jajko, cukier puder, szczyptę soli i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce około pół godziny.

2. Foremki na tartaletki o średnicy 7 cm posmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Ciasto nakłuć widelcem, oprószyć mąką, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi (ziarna fasoli też wyśmienicie się sprawdzą).

3. Piekarnik nagrzać do 200?, wstawić foremki z ciastem i piec około 15 minut ? do podpieczenia od spodu i uzyskania złocistego koloru. Ostudzić.

4. Do garnka wlać mleko, dodać laskę wanilii i wydrążone z niej ziarenka. Zagotować, zdjąć z ognia i odlać do szklanki 100 ml. Cukier i żółtka zmiksować, do uzyskania jasnożółtego koloru. Cały czas miksując stopniowo dodać mąkę i skrobię ziemniaczaną. Na koniec wlać 100 ml gorącego mleka i miksować aż do powstania gładkiej masy. Z mleka wyjąć laską wanilii, powoli przelać do niego masę i gotować kilka minut ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki, a masa budyniowa zgęstniała. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.

5. Tartaletki napełnić masą budyniową. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce i posypać startą czekoladą. Przed podaniem koniecznie schłodzić.

I gotowe :). Smacznego !