Grillowane Čevapy ze smażoną tortillą, salsą i sałatką
1. Wszystkie składniki Čevapów dobrze wymieszać i schłodzić przed formowaniem. Formować najpierw kulki potem rozpłaszczać i wydłużać na długość szerokości dłoni i układać na papierze do pieczenia. Grillować aż będą przypieczone.
2. Zagnieść ciasto na tortille aż będzie elastyczne i dać mu odpocząć kilkanaście minut. Podzielić na 6 części, każdą rozwalkować na płasko i smażyć na suchej patelni po 30 sekund z każdej strony. W każdą tortille zwinąć ser żółty i zrolowane podsmażyć na złoty kolor. Odsączyć na ręcznikach papierowych.
3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Wyciąć gniazda nasienne, pokroić. Cebulę drobno pokroić, papryczki chilli również. Dodać sól, pieprz , kolendrę i sok z połowy limonki , dokladnie wymieszać, podawać z kleksem śmietany.
4. Do miski wrzucić mieszankę sałat. Dodać pokrojoną paprykę, ogórek i fetę. Na patelni roztopić łyżkę masła Lurpak i podsmażyć pokrojoną w plastry cukinię. W małej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód oraz sól i pieprz. Polać sałatkę , wymieszać i na koniec dodać cukinię.