Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_3qer1li5tbnimho8fqi8ptporj, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Grillowane Čevapy ze smażoną tortillą, salsą i sałatką

przesłał(a) Hania

składniki

  • 1. Čevapy:
  • 250g mięsa mielonego wołowego
  • 250g mięsoa mielonego wieprzowego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1,5 startej na tarce cebuli
  • po 1 łyżeczce: papryka słodka, ostra, sól,pieprz, vegeta naturalna
  • 10g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 15 ml wody gazowanej
  • 2. Tortille:
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki masła Lurpak
  • 1 łyżeczka soli
  • 150ml gorącej wody
  • 3. Salsa:
  • 3 pomidory
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 0,5 cebuli białej
  • 0,5 papryczki chlli
  • sól,pieprz
  • świeża kolendra
  • sok z połowy limonki
  • kwaśna śmietana
  • 4. Sałatka:
  • 0,5 paczki mieszanki sałat
  • 1/3 ogórka wężowego
  • 0,5 papryki żółtej
  • 100g twardego sera feta
  • 1 podsmażona na maśle Lurpak cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz kolorowy

1. Wszystkie składniki Čevapów dobrze wymieszać i schłodzić przed formowaniem. Formować najpierw kulki potem rozpłaszczać i wydłużać na długość szerokości dłoni i układać na papierze do pieczenia. Grillować aż będą przypieczone.

2. Zagnieść ciasto na tortille aż będzie elastyczne i dać mu odpocząć kilkanaście minut. Podzielić na 6 części, każdą rozwalkować na płasko i smażyć na suchej patelni po 30 sekund z każdej strony. W każdą tortille zwinąć ser żółty i zrolowane podsmażyć na złoty kolor. Odsączyć na ręcznikach papierowych.

3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Wyciąć gniazda nasienne, pokroić. Cebulę drobno pokroić, papryczki chilli również. Dodać sól, pieprz , kolendrę i sok z połowy limonki , dokladnie wymieszać, podawać z kleksem śmietany.

4. Do miski wrzucić mieszankę sałat. Dodać pokrojoną paprykę, ogórek i fetę. Na patelni roztopić łyżkę masła Lurpak i podsmażyć pokrojoną w plastry cukinię. W małej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód oraz sól i pieprz. Polać sałatkę , wymieszać i na koniec dodać cukinię.