Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_4vt21r3sqpl6cu1q84mt0skcle, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Powrót do dzieciństwa - ryż z karmelizowanymi jabłkami

przesłał(a) Ewelina

składniki

  • Do ryżu:
  • 2 szklanki ryżu,
  • około 1,5 litra mleka,
  • łyżka masła Lurpak,
  • szczypta soli
  • laska wanilii.
  • Do jabłek:
  • 3 jabłka,
  • 3-4 łyżki brązowego cukru,
  • około łyżkę masła
  • cynamon (świeżo utarty).

Ryż wraz z masłem, szczyptą soli i wanilią gotujemy na mleku około 30 minut.

Jabłka obieramy i kroimy. Do garneczka wrzucamy troszkę masła Lurpak oraz cukier i karmelizujemy. Kiedy cukier zacznie się topić dorzucamy jabłuszka i karmelizujemy je razem z cukrem na bardzo małym ogniu. Tak długo aż zmiękną i lekko wygotuje się sok, który puściły. Na koniec dodajemy resztę masła i świeżo utarty cynamon

Ryż podajemy polany karmelizowanymi jabłkami.