Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_rkfn2426j3balgi2a6opap21g1, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Tarta z botwinką, kozim serem i miodową nutą

przesłał(a) Monika

składniki

  • pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 100 g koziej rolady (ja wybrałam słodkawą z dodatkiem miodu)
  • 250 g sera ricotta
  • mała czerwona cebula
  • tymianek
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g orzechów włoskich (lekko posiekanych)
  • masło
  • opcjonalnie miód
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody

Z podanych składników zagnieść ciasto. Nie zagniatać go zbyt długo - tylko do połączenia składników. Uformować kulkę i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Wyłożyć ciastem formę do tarty. Zrobić za pomocą widelca dziurki. Podpiec w piekarniku przez 10-15 minut (180 st. C).

Na patelni rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Po 4-5 minutach dodać posiekane buraczki (jednego buraczka z najładniejszymi liśćmi zostawić do dekoracji) oraz łodyżki botwinki. Na koniec wrzucić posiekane zielone części botwinki oraz czosnek. Doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem oraz sokiem z cytryny. Odstawić z ognia.

Zmiksować ze sobą oba rodzaje sera i jajka. Dodać wystudzoną botwinkę. Powstałą masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć liście botwinki i buraczka przekrojonego na pół. Posypać orzechami włoskimi. Wierzch posmarować odrobiną roztopionego masła lub mieszaniną masła z miodem (jeżeli użyliśmy niesłodkiego sera koziego). Zapiekać przez około 35-40 minut w 180 st. C.