Tarta z botwinką, kozim serem i miodową nutą
Z podanych składników zagnieść ciasto. Nie zagniatać go zbyt długo - tylko do połączenia składników. Uformować kulkę i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Wyłożyć ciastem formę do tarty. Zrobić za pomocą widelca dziurki. Podpiec w piekarniku przez 10-15 minut (180 st. C).
Na patelni rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Po 4-5 minutach dodać posiekane buraczki (jednego buraczka z najładniejszymi liśćmi zostawić do dekoracji) oraz łodyżki botwinki. Na koniec wrzucić posiekane zielone części botwinki oraz czosnek. Doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem oraz sokiem z cytryny. Odstawić z ognia.
Zmiksować ze sobą oba rodzaje sera i jajka. Dodać wystudzoną botwinkę. Powstałą masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć liście botwinki i buraczka przekrojonego na pół. Posypać orzechami włoskimi. Wierzch posmarować odrobiną roztopionego masła lub mieszaniną masła z miodem (jeżeli użyliśmy niesłodkiego sera koziego). Zapiekać przez około 35-40 minut w 180 st. C.