Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_ncb2fqlsqrididrc1brv0u5d7q, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Kluski ciemnie z twarogiem, masłem i cukrem.

przesłał(a) Wiesława

składniki

  • Kluski: 1 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, sól.
  • Twaróg 0,5 kg (półtłusty lub zrobić samemu w domu)
  • Masło LURPAK ( kostka)
  • Cukier ciemny trzcinowy (według uznania)

Obierz i ugotuj 2/3 ziemniaków . Ziemniaki surowe (ok.3-4 sztuki) obierz i zetrzyj na tarce . Otrzymaną miazgę zawiń w gazę i mocni odciśnij nad miską. Sok , który spłynie do miski, odstaw, aby na dnie osiadła skrobia z ziemniaków. Zlej wodę, a osad z dna miski dodaj do odciśniętych ziemniaków . Gdy gotowane ziemniaki będą już miękkie , odcedź je i przeciśnij przez praskę. Gorące wymieszaj z surowymi ziemniakami i zagnieć aby powstało gładkie ciasto, podziel na 4 równe części, jedną z nich wybierz, a w jej miejsce dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj ponownie na gładkie ciasto i ulep nieduże kluski. Następnie ugotuj je w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch i odcedź. Przestudzone kluski podsmażamy na patelni z masłem LURPAK z obu stron na złoty kolor. Twaróg rozgnieć widelcem na puszystą masę. W osobnym rondelku rozpuszczamy masło LURPAK.

Wyciągamy piękny talerz nakładamy podsmażone kluski obok nakładamy twaróg i polewamy go roztopionym masłem. Całość posypujemy brązowym cukrem według uznania.

SMACZNEGO