Kluski ciemnie z twarogiem, masłem i cukrem.
Obierz i ugotuj 2/3 ziemniaków . Ziemniaki surowe (ok.3-4 sztuki) obierz i zetrzyj na tarce . Otrzymaną miazgę zawiń w gazę i mocni odciśnij nad miską. Sok , który spłynie do miski, odstaw, aby na dnie osiadła skrobia z ziemniaków. Zlej wodę, a osad z dna miski dodaj do odciśniętych ziemniaków . Gdy gotowane ziemniaki będą już miękkie , odcedź je i przeciśnij przez praskę. Gorące wymieszaj z surowymi ziemniakami i zagnieć aby powstało gładkie ciasto, podziel na 4 równe części, jedną z nich wybierz, a w jej miejsce dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj ponownie na gładkie ciasto i ulep nieduże kluski. Następnie ugotuj je w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch i odcedź. Przestudzone kluski podsmażamy na patelni z masłem LURPAK z obu stron na złoty kolor. Twaróg rozgnieć widelcem na puszystą masę. W osobnym rondelku rozpuszczamy masło LURPAK.
Wyciągamy piękny talerz nakładamy podsmażone kluski obok nakładamy twaróg i polewamy go roztopionym masłem. Całość posypujemy brązowym cukrem według uznania.
SMACZNEGO