Dyniowe ciasteczka z konfiturą porzeczkową i czekoladą
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
2. W misie miksera umieszczamy masło, mąkę pszenną i dyniowa, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii
3. Miksujemy całość do otrzymania gładkiej masy ciasteczkowej
5. Na sam koniec dodajemy grubo posiekaną czekoladę, mieszamy
6. Ciasto będzie bardzo klejące
7. Blachę wkładamy papierem do pieczenia
8. Masę ciasteczkową nabieramy łyżką i pomagając sobie drugą wykładamy na blachę w dość dużych odstępach, gdyż ciastka rozlewają się na boki
9. Spłaszczyć łyżką i na każde ciastko nałożyć 1 łyżeczkę musu porzeczkowego i za pomocą patyczka rozprowadzić go po ciasteczka
10. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 10 minut
11. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, następnie przełożyć na kratkę, ciastka tuż po upieczeniu są bardzo miękkie, z czasem twardnieją i łatwiej je przenieść
12. Mus porzeczkowy - porzeczki obieramy z ogonków, dodajemy do rondla razem z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy ok 10-15 min, następnie przecedzamy przez sito, mocno dociskając łyżką, odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia