Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_svdmsts4202ko081l3p4vbi8ju, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Zupa krem ziemniaczany z pieczarkami, chipsem z polędwicy dojrz. i oliwą pietruszkową

przesłał(a) Marta

składniki

  • Składniki na 2 porcje
  • 2 duże ziemniaki
  • por - biała część -10cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 małej cebuli
  • ćwiartka małego selera
  • pół pietruszki
  • 3 łyżki masła czosnkowego Lurpak
  • sół, świeżo mielony pieprz
  • rozmaryn
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 pieczarki
  • 4 plasterki polędwicy dojrzewającej (lub szynki parmeńskiej)
  • oliwa z oliwek
  • pół pęczka natki pietruszki

1. Ziemniaki, pietruszkę, seler, czosnek i 1 cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Por myjemy i kroimy na plasterki.

2. Do garnka dajemy 2 łyżki masła czosnkowego oraz pokrojone warzywa. Podsmażamy aż warzywa lekko się zarumienią. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem, dodajemy 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego. Zalewamy wodą ok. 1 cm powyżej warzyw. Gotujemy do miękkości warzyw ok. 20 min. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy ziele angielskie, listek laurowy i blendujemy zupę na gładki krem. Gdyby było konieczne doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.

3. W czasie gdy zupa się gotuje przygotowujemy dodatki:

- pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, pół cebuli obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła czosnkowego dodajemy pieczarki, cebulę, listek laurowy, 2 ziela angielskie doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczarki dusimy do miękkości, na końcu dodajemy łyżkę drobno pokrojonej natki pietruszki.

- chipsy: polędwicę dojrzewającą układamy suchej, zimnej patelni teflonowej - smażymy aż powstaną chipsy

- oliwa pietruszkowa: 100 ml oliwy miksujemy z pozostałą częścią pietruszki (zostawiając kilka listków do podania)

4. Krem ziemniaczany podajemy z pieczarkami, chipsem z polędwicy, skropiony oliwą pietruszkową.

Smacznego!