Zupa krem ziemniaczany z pieczarkami, chipsem z polędwicy dojrz. i oliwą pietruszkową
1. Ziemniaki, pietruszkę, seler, czosnek i 1 cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Por myjemy i kroimy na plasterki.
2. Do garnka dajemy 2 łyżki masła czosnkowego oraz pokrojone warzywa. Podsmażamy aż warzywa lekko się zarumienią. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem, dodajemy 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego. Zalewamy wodą ok. 1 cm powyżej warzyw. Gotujemy do miękkości warzyw ok. 20 min. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy ziele angielskie, listek laurowy i blendujemy zupę na gładki krem. Gdyby było konieczne doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
3. W czasie gdy zupa się gotuje przygotowujemy dodatki:
- pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, pół cebuli obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła czosnkowego dodajemy pieczarki, cebulę, listek laurowy, 2 ziela angielskie doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczarki dusimy do miękkości, na końcu dodajemy łyżkę drobno pokrojonej natki pietruszki.
- chipsy: polędwicę dojrzewającą układamy suchej, zimnej patelni teflonowej - smażymy aż powstaną chipsy
- oliwa pietruszkowa: 100 ml oliwy miksujemy z pozostałą częścią pietruszki (zostawiając kilka listków do podania)
4. Krem ziemniaczany podajemy z pieczarkami, chipsem z polędwicy, skropiony oliwą pietruszkową.
Smacznego!