Veggie burgery podawane w podpłomykach z sałatką z podsmażanych warzyw i sosem cytrynowym
1. Burgery- ugotować kaszę, przepłukać czerwoną fasolę i osączyć. Połączyć ze sobą, dodać pokrojone suszone pomidory.pokrojoną drobno czerwoną cebulę, tartą bułkę, olej i wszystkie przyprawy. Wymieszać i następnie połowę zblendować. Uformować 4 burgery. Usmażyć na oleju lub zgrilować.
2. Podpłomyki- mąkę przesiać, dodać drożdże, wodę,sól, rozmaryn i masło. Wyrobić ciasto i odłożyć na ok 30min . Zagnieść jeszcze raz i podzielić ciasto na 8 mniej więcej równych części. Rozwałkować płasko i smażyć na suchej patelni po ok.1min z każdej strony.
3. Sałatka warzywna- umyte cukinie obierać obieraczką do warzyw tak długo jak nie pojawia się pestki. Wyjdą bardzo cienkie paski , niektóre ze skórkä. To samo zrobić z marchewką. Pokroić paprykę w cienkie plasterki. Na patelni roztopić masło dodać oliwy i najpierw podsmażyć paseczki marchewki i paprykę, potem dodać paseczki cukini i chwilkę podsmażyć aż zmiękną. Posolić, popieprzyć i dodać cynamon.
4. Żółtko podgrzać w kąpieli wodnej .dodać roztopione masło, skórkę i sok z cytryny oraz pieprz i sól do smaku. Lekko schłodzić.
5. Białą młodą cebulę zgrilować.
6. Podawać burgery w podpłomykach z grillowaną cebulą .maślanym sosem cytrynowym oraz sałatką warzywna.