Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_s2n9p6iq659lanhci7a8s35unq, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Veggie burgery podawane w podpłomykach z sałatką z podsmażanych warzyw i sosem cytrynowym

przesłał(a) Hania

składniki

  • Wegetariańskie burgery:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 0,5 szkl. kaszy owsianej
  • 4 suszone pomidory w oliwie
  • pół czerwonej cebuli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • po pół łyżeczki papryki ostrej.słodkiej i wędzonej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • kilka pokruszonych suszonych liści mięty
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • Podpłomyki:
  • 225g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 20g masła Lurpak
  • 4g suszonych drożdży
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Sałatka:
  • 2 małe cukinie
  • 2 młode marchewki
  • pół żółtej papryki
  • 30g masła Lurpak
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz i 1/4 łyżeczki cynamonu
  • natka pietruszki
  • Sos:
  • 1 żółtko
  • 50g masła Lurpak
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól,pieprz
  • 1 duża młoda biała cebula

1. Burgery- ugotować kaszę, przepłukać czerwoną fasolę i osączyć. Połączyć ze sobą, dodać pokrojone suszone pomidory.pokrojoną drobno czerwoną cebulę, tartą bułkę, olej i wszystkie przyprawy. Wymieszać i następnie połowę zblendować. Uformować 4 burgery. Usmażyć na oleju lub zgrilować.

2. Podpłomyki- mąkę przesiać, dodać drożdże, wodę,sól, rozmaryn i masło. Wyrobić ciasto i odłożyć na ok 30min . Zagnieść jeszcze raz i podzielić ciasto na 8 mniej więcej równych części. Rozwałkować płasko i smażyć na suchej patelni po ok.1min z każdej strony.

3. Sałatka warzywna- umyte cukinie obierać obieraczką do warzyw tak długo jak nie pojawia się pestki. Wyjdą bardzo cienkie paski , niektóre ze skórkä. To samo zrobić z marchewką. Pokroić paprykę w cienkie plasterki. Na patelni roztopić masło dodać oliwy i najpierw podsmażyć paseczki marchewki i paprykę, potem dodać paseczki cukini i chwilkę podsmażyć aż zmiękną. Posolić, popieprzyć i dodać cynamon.

4. Żółtko podgrzać w kąpieli wodnej .dodać roztopione masło, skórkę i sok z cytryny oraz pieprz i sól do smaku. Lekko schłodzić.

5. Białą młodą cebulę zgrilować.

6. Podawać burgery w podpłomykach z grillowaną cebulą .maślanym sosem cytrynowym oraz sałatką warzywna.