Homar na lagunie
1. Homar:
zamrożonego homara przecięłam na pół. Pozbawiłam go wnętrzności. Odłamałam szczypce, z których wydobyłam mięso, przełożyłam je do pancerza. Całośc ułożyłam na blaszce.
Homara należy następnie posmarować przygotowanym masłem ( masło lurpak mieszam z wycisniętym ząbkiem czosnku, posiekaną kolendrą oraz pietruszką, posiekaną papryczką chilli, pieprzem i odrobiną soli morskiej) .
Homara wkładamy do piekarnika na ok 10 minut 200 stopni.
W tym czasie szykujemy przegrzebki .
Kroimy mango i avokado w kostkę skrapiamy sokiem z pomarańczy, dodaję kolendrę ilość według uznania i układamy na talerzu.
Przegrzebki smażę na patalni ( wcześniej opruszone pieprzem). ok 1-1,5 na jedną stronę. Po zdjęciu na tą samą patelnie wlewam kieliszek białego wina...chwilę paruję i dorzuca masło, aby zagęścić sos.
Wykładam jedzonko na talerz :homar, następnie salsa z mango, a na nią przegrzebki, które polewamy sosem maślanym. Dodatkowo układam kawałem cytryny do skopienia mięsa z homara.