Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_dt505aqhh1deut8bl9lkr54tcd, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Homar na lagunie

przesłał(a) Karina

składniki

  • -Maslo Lurpak
  • -Homar
  • -Przegrzebki
  • -awokado
  • -mango
  • -kolendra
  • -pietruszka
  • -sól morska
  • -cytryna
  • -papryczka chilli
  • -czosnek
  • -pieprz
  • -białe wino
  • -świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy

1. Homar:

zamrożonego homara przecięłam na pół. Pozbawiłam go wnętrzności. Odłamałam szczypce, z których wydobyłam mięso, przełożyłam je do pancerza. Całośc ułożyłam na blaszce.

Homara należy następnie posmarować przygotowanym masłem ( masło lurpak mieszam z wycisniętym ząbkiem czosnku, posiekaną kolendrą oraz pietruszką, posiekaną papryczką chilli, pieprzem i odrobiną soli morskiej) .

Homara wkładamy do piekarnika na ok 10 minut 200 stopni.

W tym czasie szykujemy przegrzebki .

Kroimy mango i avokado w kostkę skrapiamy sokiem z pomarańczy, dodaję kolendrę ilość według uznania i układamy na talerzu.

Przegrzebki smażę na patalni ( wcześniej opruszone pieprzem). ok 1-1,5 na jedną stronę. Po zdjęciu na tą samą patelnie wlewam kieliszek białego wina...chwilę paruję i dorzuca masło, aby zagęścić sos.

Wykładam jedzonko na talerz :homar, następnie salsa z mango, a na nią przegrzebki, które polewamy sosem maślanym. Dodatkowo układam kawałem cytryny do skopienia mięsa z homara.