Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_p2cm15dehva5alpiavcmtc0id7, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Ryba po grecku inaczej

przesłał(a) Paulina

składniki

  • masło LURPAK
  • 4 filety dorsza lub halibuta (lub innej białej ryby)
  • 4 średnie marchewki, pokrojone na plasterki
  • 1 średnia cebula, pokrojona w piórka
  • 3 gałązki świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 gałązka świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego
  • kawałek selera (po starciu na tarce - 2 łyżki)
  • ser feta (pokruszony - 2 łyżki)
  • łyżeczka miodu
  • posiekana natka pietruszki, sól, pieprz

Marchew poddusić 10 min. na maśle, z dodatkiem oregano i tymianku. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać miód.

Po tym czasie dodać cebulę i seler. Dusić wszystko razem do czasu aż marchew będzie al dente a cebula się zeszkli.

W tym czasie usmażyć na maśle rybę, doprawiając tylko solą i pieprzem.

Kiedy warzywa będą już prawie gotowe, pokruszyć na nie fetę, do lekkiego rozpuszczenia.

Podawać z rybą. Posypać natką pietruszki.

Smacznego!