Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_l7flv5n3p3a1u610cuebngeivk, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Bataty Fusion

przesłał(a) Anna

składniki

  • 2 łyżki masła LURPAK
  • 1 duża cebula
  • 1 makrela
  • 2 bataty
  • łyżka startego sera żółtego
  • szczypiorek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • jedna ostra papryczka do dekoracji
  • zmielona ostra papryka do smaku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ząbek czosnku

Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Dużą, płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bataty szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy kroimy na pół. Oliwę mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Bataty posypujemy solą, obtaczamy w oliwie i ziołach. Układamy na blasze. Pieczemy ok. 30 minut.

Pokrojoną cebulę podsmażamy do miękkości na 2 łyżkach masła LURPAK, potem na patelnie dodajemy kawałki wędzonej makreli i żurawinę; wszystko podsmażamy przez 5-10 min.

Upieczone połówki batatów wyjmujemy z piekarnika. Wydrążamy ich środki i dodajemy je do mieszanki na patelni; do całości dosypujemy starty ser i mieszamy. Farsz przez chwilę podsmażamy, doprawiamy do smaku łyżeczką ostrej papryki i ew. pieprzem.

Farszem napełniamy wydrążone bataty, posypujemy do dekoracji szczypiorkiem i maleńkimi kawałkami ostrej papryczki.

Smacznego!