Bataty Fusion
Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Dużą, płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bataty szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy kroimy na pół. Oliwę mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Bataty posypujemy solą, obtaczamy w oliwie i ziołach. Układamy na blasze. Pieczemy ok. 30 minut.
Pokrojoną cebulę podsmażamy do miękkości na 2 łyżkach masła LURPAK, potem na patelnie dodajemy kawałki wędzonej makreli i żurawinę; wszystko podsmażamy przez 5-10 min.
Upieczone połówki batatów wyjmujemy z piekarnika. Wydrążamy ich środki i dodajemy je do mieszanki na patelni; do całości dosypujemy starty ser i mieszamy. Farsz przez chwilę podsmażamy, doprawiamy do smaku łyżeczką ostrej papryki i ew. pieprzem.
Farszem napełniamy wydrążone bataty, posypujemy do dekoracji szczypiorkiem i maleńkimi kawałkami ostrej papryczki.
Smacznego!