Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_68uf13a8tq40436901ka8n9h57, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Porzeczkowy biszkopt przekładany kremem pomarańczowym z owocami

przesłał(a) Hania

składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 3 łyżki konfitury porzeczkowej
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem pomaranczowy:
  • 3 jajka
  • 125g cukru
  • 60g mąki
  • 500ml mleka 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • 30g masła Lurpak
  • pół puszki brzoskwiń
  • 125g malin

1. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając a następnie dodać żółtka, ubić i na koniec dodać konfiturę porzeczkową i jeszcze chwilę ubijać. Przesiać mąki i proszek i delikatnie wszystko wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika 180°C na 35min i sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku.

2. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i wymieszać. Mleko zagotować i na koniec dodać likier pomarańczowy. Gorące mleko wlać do jajek ,wymieszać a następnie wlać wszystko z powrotem do garnka i zagotować ciągle mieszając trzepaczką, mieszać jeszcze ok 1min, zdjąć z ognia i dodać masło Lurpak, wymieszać do rozpuszczenia masła i schłodzić.

3. Biszkopt przekroić w poziomie na 2 blaty i wycinać kształt pucharów ,w których deser podamy. Na dnie pucharku ułożyć biszkopt porzeczkowy i lekko nasączyć go herbatą . Na biszkopt nałożyć zblendowane brzoskwinie, potem krem pomarańczowy, znowu biszkopt lekko zwilżony herbatą, krem pomarańczowy i na koniec maliny.

Do deseru można użyć dowolnych owoców i zwykłego biszkopt ul lub gotowych biszkoptów.