Porzeczkowy biszkopt przekładany kremem pomarańczowym z owocami
1. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając a następnie dodać żółtka, ubić i na koniec dodać konfiturę porzeczkową i jeszcze chwilę ubijać. Przesiać mąki i proszek i delikatnie wszystko wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika 180°C na 35min i sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku.
2. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i wymieszać. Mleko zagotować i na koniec dodać likier pomarańczowy. Gorące mleko wlać do jajek ,wymieszać a następnie wlać wszystko z powrotem do garnka i zagotować ciągle mieszając trzepaczką, mieszać jeszcze ok 1min, zdjąć z ognia i dodać masło Lurpak, wymieszać do rozpuszczenia masła i schłodzić.
3. Biszkopt przekroić w poziomie na 2 blaty i wycinać kształt pucharów ,w których deser podamy. Na dnie pucharku ułożyć biszkopt porzeczkowy i lekko nasączyć go herbatą . Na biszkopt nałożyć zblendowane brzoskwinie, potem krem pomarańczowy, znowu biszkopt lekko zwilżony herbatą, krem pomarańczowy i na koniec maliny.
Do deseru można użyć dowolnych owoców i zwykłego biszkopt ul lub gotowych biszkoptów.