Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_3pqp4t6sn8gpad65c6glg3l50f, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Smażone pierogi z pieczonym burakiem, kozim serem i duszoną gruszką

przesłał(a) Marcin

składniki

  • Do przygotowania pierogów z burakiem i kozim serem potrzebujemy:
  • 500g. mąki do pierogów (Poznańska typ 500)
  • 250ml. maślanki
  • 5 dużych buraków
  • Dwie gruszki
  • Kozi ser
  • Jałowiec
  • Oliwa z białej trufli
  • Masło LURPAK
  • 2 ząbki czosnku
  • Pomarańcza
  • Sok z cytryny
  • Jogurt grecki
  • Orzechy laskowe
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło i odkładamy na bok na 20-30 minut. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni pieczemy przez godzinę buraki zawinięte w folię aluminiową. Studzimy i obieramy. Jednego buraka kroimy na cieniutkie plastry. Zmiksowaną gruszkę dusimy na dwóch łyżkach oliwy z białej trufli na małym ogniu. Czekamy, aż gruszka nieco odparuje i zgęstnieje.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Wykrawamy krążki jak na tradycyjne pierogi. Na każdym krążku układamy plaster z buraka, nieco musu z gruszki, kawałek koziego sera i posypujemy jałowcem.

Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez ok. 2 minuty. Po ugotowaniu przygotowujemy mus z pieczonego buraka. Przygotowanie zaczynami od obrania pozostałych buraków. Czosnek pozbawiamy łupin, przeciskamy przez praskę lub siekamy i przesmażamy na maśle Lurpak. Po 2 minutach dolewamy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i połowy cytryny. Dodajemy buraki i całość dusimy ok. 5 minut. Przekładamy do miseczki, dodajemy kilka orzechów i sporo natki pietruszki. Blendujemy na gładki mus. Przyprawiamy do smaku i gotowe! Ostudzone pierogi podsmażamy na maśle Lurpak. Podajemy z ciepłym musem.