Smażone pierogi z pieczonym burakiem, kozim serem i duszoną gruszką
Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło i odkładamy na bok na 20-30 minut. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni pieczemy przez godzinę buraki zawinięte w folię aluminiową. Studzimy i obieramy. Jednego buraka kroimy na cieniutkie plastry. Zmiksowaną gruszkę dusimy na dwóch łyżkach oliwy z białej trufli na małym ogniu. Czekamy, aż gruszka nieco odparuje i zgęstnieje.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Wykrawamy krążki jak na tradycyjne pierogi. Na każdym krążku układamy plaster z buraka, nieco musu z gruszki, kawałek koziego sera i posypujemy jałowcem.
Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez ok. 2 minuty. Po ugotowaniu przygotowujemy mus z pieczonego buraka. Przygotowanie zaczynami od obrania pozostałych buraków. Czosnek pozbawiamy łupin, przeciskamy przez praskę lub siekamy i przesmażamy na maśle Lurpak. Po 2 minutach dolewamy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i połowy cytryny. Dodajemy buraki i całość dusimy ok. 5 minut. Przekładamy do miseczki, dodajemy kilka orzechów i sporo natki pietruszki. Blendujemy na gładki mus. Przyprawiamy do smaku i gotowe! Ostudzone pierogi podsmażamy na maśle Lurpak. Podajemy z ciepłym musem.