Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_m2hhebp1dclafdpo1pbe4ppr0f, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Karczek masłem nasączony :)

przesłał(a) Ewa

składniki

  • -ok 1kg karczku
  • -ok. 2 szklanek ugotowanego pęczaka jęczmiennego,
  • - 2 kiełbaski z szynki, ale mogą być też inne albo parówki,
  • - ser ser brie , parę plastrów,
  • - majeranek,
  • - 1/2 kostki masła Lurpak,
  • - rozmaryn,
  • - sól,
  • - pieprz,
  • - wegeta,
  • - olej,
  • - musztarda,
  • - gorczyca,
  • - 4 ząbki czosnku,
  • - liście laurowe,
  • - ziele angielskie,
  • - wykałaczki lub sznurek,

- Najpierw przygotować mięso, czyli umyć je, rozkroić i rozbić w taki sposób, aby był jakm najdłuższy płat, Mięso solimy.

- Ugotowany pęczak podgrzewamy w mikrofali, aby był ciepły i mieszamy z masłem. Dzięki temu, że jest ciepły masło się rozpuści. Dodajemy wegetę, pieprz, majeranek.

- Na mięso rozkładamy przygotowany pęczak. Na to wzdłuż mięsa układamy kiełbasę i plastry sera.

- Zwijamy mięso i spinamy wykałaczkami lub sznurkiem.

- Obsmażamy mięso z każdej strony.

- Przygotowujemy marynatę. Mieszamy 1/2 szklanki oleju z 3 łyżkami musztardy, 4 ząbkami czosnku, 1 łyżką gorczycy, 1 łyżką wegety,1 łyżką rozmarymu, solą i pieprzem,

- Smarujemy przygotowaną roladę marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc, dodając liście laurowe i ziele angielskie..

- Pieczemy w piekarniku ok 2 h. W czasie pieczenia polewamy mięso powstałym sosem. Gdyby jednak sosu było mało warto podlać odrobiną wody.