Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_trm2iodnmta7jobiif0pia1lke, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów

przesłał(a) Anna

składniki

  • 1 szklanka kaszy lub grubej mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła Lurpak
  • pęczek szparagów
  • kawałek parmezanu
  • płatki chilli
  • Sos z pieczonych pomidorów
  • 10 dojrzałych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • sól morska gruboziarnista
  • ok 1 łyżki brązowego cukru
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • gałązki świeżego oregano

1. Polenta - zagotowujemy 4 szklanki osolonej wody, do gotującej się powoli wsypujemy kaszę, gotujemy na wolnym ogniu często mieszając przez ok 40 minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy zimne masło, mieszamy. przekładamy do płaskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy

2. Szparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, pozostałe części kroimy na ok 4 cm kawałki, wciskamy je w polentę i pozostawiamy całość do zastygnięcia, ok 60 min

3. Sos - kiedy polenta zastyga przygotowujemy sos, pomidor przekrawamy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, do środka pomidorów wciskamy obrane ząbki czosnku, posypujemy całość solą i pieprzem i brązowym cukrem, dodajemy gałązki oregano i skrapiamy oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 60 minut

4. Upieczone pomidory miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku

5. Zastygniętą polentę kroimy na kwadraty i smażymy z obydwu stron na oliwie z oliwek na złoty kolor, podajemy z sosem pomidorowym, oprószamy płatkami chilli i startym parmezanem