Ciasto maślane Lurpak z jabłkami
przesłał(a)
MARCIN
Ciasto:
mąkę, drożdże, cukier, mleko, roztopione masło i jajka wyrobić na ciasto. Odstawić na 30 minut. Następnie ciastem wylepić prostokątną blachę. Łyżką wazową powyciskać w cieście dołki, w każdy włożyć kawałek masła, oprószyć cukrem i posypać migdałami. Piec 25 minut w temperaturze 200°C.
Nadzienie:
jabłka obrać, poćwiartować, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Sok jabłkowy zagotować ze skórką z cytryny i cukrem waniliowym. Wrzucić jabłka, dusić, aż się rozpadną. Dodać żelatynę, wymieszać i wystudzić.
Budyń zagotować z mlekiem i cukrem, wystudzić. Połączyć z masą jabłkową. Ciasto pokroić na 4 części, każdą przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć nadzieniem. Przed podaniem schłodzić.