Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_ss4c20shvkqf5flub6ierv2q6c, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Ciasto maślane Lurpak z jabłkami

przesłał(a) MARCIN

składniki

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 5 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 dag miękkiego masła
  • Dodatkowo:
  • 7 dag masła
  • 3 łyzki cukru
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • Nadzienie:
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 4 jabłka
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • skórka z cytryny
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • opakowanie budyniu mnigdałowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru

Ciasto:

mąkę, drożdże, cukier, mleko, roztopione masło i jajka wyrobić na ciasto. Odstawić na 30 minut. Następnie ciastem wylepić prostokątną blachę. Łyżką wazową powyciskać w cieście dołki, w każdy włożyć kawałek masła, oprószyć cukrem i posypać migdałami. Piec 25 minut w temperaturze 200°C.

Nadzienie:

jabłka obrać, poćwiartować, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Sok jabłkowy zagotować ze skórką z cytryny i cukrem waniliowym. Wrzucić jabłka, dusić, aż się rozpadną. Dodać żelatynę, wymieszać i wystudzić.

Budyń zagotować z mlekiem i cukrem, wystudzić. Połączyć z masą jabłkową. Ciasto pokroić na 4 części, każdą przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć nadzieniem. Przed podaniem schłodzić.