Tęczowo-cytrynowy pstrąg na maślanych warzywach z pieczonymi ziemniaczkami
Sposób przygotowania
Pstrągi myjemy pod bieżąca zimną wodą i osuszamy.
Następnie 1 łyżkę stołowa masła lurpark czosnkowego mieszamy z 50 gr. mrożonego szpinaku kilkoma listkami pokrojonymi: bazyli i kolendry oraz pietruszki oraz solą i pieprzem ? tak przygotowaną pastę wypełniamy wnętrze pstrąga. Można jej wnętrze zszyć wykałaczką by podczas pieczenia się nie rozpadło.
Pstrąga z zewnątrz pokrapiamy kilkoma kroplami cytryny dodatkowo na tym etapie solimy i pieprzymy rybę.
3 łyżki stołowe masła lurpak lekko solonego stapiamy na patelni, gdy masło się stopi wkładamy przygotowanego pstrąga i pieczemy z każdej strony po około 6 -8 minut w zależności od grubości i wielkości ryby.
Przygotowujemy warzywa:
W wysokim garnku gotujemy wodę z łyżką stołową masła lurpark klasycznego oraz szytą soli ? do wrzątku wkładamy umyte szaragi i gotujemy je około 15 minut.
Ziemianki obieramy ze skórki gotujemy na parze do miękkości, gdy się ugotują studzimy a następnie kroimy na cienkie plasterki .
Na patelni przygotowujemy masło ? stapiamy a następnie wkładamy na patelnię przygotowane ziemniaki obsmażamy z obu stron.
Marchewki, por kroimy w prążki ? wszystko również wrzucamy na patelnię z stopionym masłem. Obsmażamy
Pstrąga podajemy na talerzu przygotowanym do ryb dodatkowo go skraplamy cytryną i zdobimy cienkim plasterkiem cytryny ? szaragi wyciągamy z wody i również układamy obok ryby tak samo Markiewkę z porem o raz pieczone ziemniaki.
Życzę smacznego.