Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_6e8on78ijej1a9r2ta0smm7urs, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Tęczowo-cytrynowy pstrąg na maślanych warzywach z pieczonymi ziemniaczkami

przesłał(a) Ilona

składniki

  • Składniki dla dwóch osób
  • 2 pstrągi tęczowe świeże
  • 3 łyżki stołowe masła lurpak lekko solonego
  • 1 łyżka stołowa masła lurpark czosnkowego
  • Sól morska lub himalajska
  • Pieprz cytrynowy
  • 1 cytryna
  • 50 gr. mrożonego szpinaku
  • Kilka listów bazyli i kolendry oraz pietruszki
  • 6 ziemniaków
  • 200 gr. szparagów zielonych
  • 4 łyżki stołowe masła lurpark klasycznego
  • 200 gr. małych marchewek
  • Świeży por ?potrzebne będzie kilka cienkich krążków

Sposób przygotowania

Pstrągi myjemy pod bieżąca zimną wodą i osuszamy.

Następnie 1 łyżkę stołowa masła lurpark czosnkowego mieszamy z 50 gr. mrożonego szpinaku kilkoma listkami pokrojonymi: bazyli i kolendry oraz pietruszki oraz solą i pieprzem ? tak przygotowaną pastę wypełniamy wnętrze pstrąga. Można jej wnętrze zszyć wykałaczką by podczas pieczenia się nie rozpadło.

Pstrąga z zewnątrz pokrapiamy kilkoma kroplami cytryny dodatkowo na tym etapie solimy i pieprzymy rybę.

3 łyżki stołowe masła lurpak lekko solonego stapiamy na patelni, gdy masło się stopi wkładamy przygotowanego pstrąga i pieczemy z każdej strony po około 6 -8 minut w zależności od grubości i wielkości ryby.

Przygotowujemy warzywa:

W wysokim garnku gotujemy wodę z łyżką stołową masła lurpark klasycznego oraz szytą soli ? do wrzątku wkładamy umyte szaragi i gotujemy je około 15 minut.

Ziemianki obieramy ze skórki gotujemy na parze do miękkości, gdy się ugotują studzimy a następnie kroimy na cienkie plasterki .

Na patelni przygotowujemy masło ? stapiamy a następnie wkładamy na patelnię przygotowane ziemniaki obsmażamy z obu stron.

Marchewki, por kroimy w prążki ? wszystko również wrzucamy na patelnię z stopionym masłem. Obsmażamy

Pstrąga podajemy na talerzu przygotowanym do ryb dodatkowo go skraplamy cytryną i zdobimy cienkim plasterkiem cytryny ? szaragi wyciągamy z wody i również układamy obok ryby tak samo Markiewkę z porem o raz pieczone ziemniaki.

Życzę smacznego.