Serduszkowy makaron z krewetkami koktailowymi
Pół kostki masla Lurpak rozpuszczamy w rondelku, wrzucamy do niej krewetki doprawiamy odrobina soli, pieprzu i dusimy na
średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż krewetki zmiękną ok. 10-15 min. W między czasie do przygotowanej wody na makaron wrzucamy dwie kostki bulionu warzywnego i w takim wywarze gotujemy makaron al dente. Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z krewetki odsączonymi z zalewy (odstawiając zalewę na bok ponieważ będzie ona bazą naszego sosu) i wrzucamy je razem z czosnkiem na rozgrzaną patelnie. Krewetki doprawiamy solą, pieprzem i papryką chilli, przypiekamy je do momentu aż uzyskają ładny różowy kolor, uważamy aby czosnek się nie przypalił. Do wywaru w którym gotowaliśmy krewetki dodajemy czerwone wino, gotujemy go na małym ogniu doprawiając pieprzem ziarnistym, ziołami prowansalskimi, kolendrą, bazylią i 1 łyżką ostrej musztardy. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego i doprowadzamy do wrzenia. Jeżeli sos jest za rzadki zgęszczamy go 1/2 łyżki mąki. Na talerz nakładamy makaron, polewamy go sosem, dodajemy krewetki, posypujemy startym serem i dekorujemy posiekanym koprem.