Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_hf1q3l7130nckfl08m63n76oeu, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Serduszkowy makaron z krewetkami koktailowymi

przesłał(a) Daniel

składniki

  • Składniki na 2 porcje:
  • Makaron ( corazones)
  • 3 ząbki czosnku
  • 200g krewetek koktajlowych
  • Pieprz, sól
  • Pół kostki masla Lurpak klasycznego
  • 2 kostki bulionu warzywnego Winiary
  • maselko Lurpak
  • 2 łyżki czerwonego słodkiego wina
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • Szczypta mielonej papryki chilli
  • Kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2-3 lyżki jogurtu naturalnego
  • Pół łyżki mąki
  • Odrobina ziół prowansalskich, bazylii i kolendry
  • Koper
  • Miseczka startego sera

Pół kostki masla Lurpak rozpuszczamy w rondelku, wrzucamy do niej krewetki doprawiamy odrobina soli, pieprzu i dusimy na

średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż krewetki zmiękną ok. 10-15 min. W między czasie do przygotowanej wody na makaron wrzucamy dwie kostki bulionu warzywnego i w takim wywarze gotujemy makaron al dente. Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z krewetki odsączonymi z zalewy (odstawiając zalewę na bok ponieważ będzie ona bazą naszego sosu) i wrzucamy je razem z czosnkiem na rozgrzaną patelnie. Krewetki doprawiamy solą, pieprzem i papryką chilli, przypiekamy je do momentu aż uzyskają ładny różowy kolor, uważamy aby czosnek się nie przypalił. Do wywaru w którym gotowaliśmy krewetki dodajemy czerwone wino, gotujemy go na małym ogniu doprawiając pieprzem ziarnistym, ziołami prowansalskimi, kolendrą, bazylią i 1 łyżką ostrej musztardy. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego i doprowadzamy do wrzenia. Jeżeli sos jest za rzadki zgęszczamy go 1/2 łyżki mąki. Na talerz nakładamy makaron, polewamy go sosem, dodajemy krewetki, posypujemy startym serem i dekorujemy posiekanym koprem.