Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_n0qv2s7401dkfppjv7qvak7nhe, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Cytrynowe ravioli z dynią i owsianymi ciasteczkami z orzechowo-szałwiowym masłem

przesłał(a) Anna

składniki

  • Ciasto na ravioli
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • sok i starta skórka z 1 cytryny
  • 60-80 ml oleju
  • 20 g cukru
  • szczypta soli
  • Nadzienie
  • 1 kg dyni
  • oliwa z oliwek
  • 150 g parmezanu
  • 2 szalotki
  • 6 owsianych herbatników
  • sól, pieprz
  • mielony kardamon
  • mielony cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • Masło orzechowe
  • 100 g masła Lurpak
  • kilka gałązek świeżej szałwii
  • 2-3 łyżek śmietany 30 %
  • parmezan do dekoracji

1. Dzień wcześniej pieczemy dynię - usuwamy pestki, obieramy jeśli nie używamy Hokkaido, kroimy na duże kawałki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

2. Upieczoną dynię studzimy, miksujemy na pure, doprawiamy szczyptą mielonego kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej

3. Szalotki drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, kiedy się zeszkli dodajemy ją do pure z dyni, całość przekładamy na sito i wstawiamy do lodówki na 12 godzin żeby odciekła reszta wody

3. Ciasto na ravioli - do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy startą skórkę z cytryny i sok, olej i jaja mieszamy na pomocą mieszadła do wyrabiania ciasta, mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miksera i będzie miało jednolitą konsystencję, zawijamy cisto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny

4. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1 mm, jeśli używamy maszynki do wałkowania makaronu kroimy lekko rozwałkowane ciasto na prostokąty i przepuszczamy przez maszynkę tak długo aż dojdziemy do najcieńszej przekładki

5. Do pure z dyni dodajemy pokruszone herbatniki owsiane i starty parmezan

6. Za pomocą wykrojnika do ravioli lub dowolnego kształtu szklanki wycinamy ravioli, na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadziania, brzegi lekko smarujemy wodą i przykładamy drugim krążkiem, dociskamy brzegi starając się wypchnąć z wnętrza całe powietrze

7. Gotowe ravioli odkładamy na podsypaną mąką deskę i wkładamy bez przykrycia do lodówki na ok 1 godzinę

8. Ravioli gotujemy w osolonym wrzątku 3 min od wypłynięcia na powierzchnię

9. Masło orzechowe - do rondelka dodajemy masło Lurpak, rozpuszczamy je i czekamy aż zacznie brązowieć, nabierze wtedy orzechowego posmaku, zdejmujemy z ognia, przecedzamy przez sito, dodajemy szczyptę soli, posiekane listki szałwii i śmietanę, zagotować i zdjąć z ognia

10 Ravioli podajemy z masłem i oprószamy startym parmezanem