Cytrynowe ravioli z dynią i owsianymi ciasteczkami z orzechowo-szałwiowym masłem
1. Dzień wcześniej pieczemy dynię - usuwamy pestki, obieramy jeśli nie używamy Hokkaido, kroimy na duże kawałki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
2. Upieczoną dynię studzimy, miksujemy na pure, doprawiamy szczyptą mielonego kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej
3. Szalotki drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, kiedy się zeszkli dodajemy ją do pure z dyni, całość przekładamy na sito i wstawiamy do lodówki na 12 godzin żeby odciekła reszta wody
3. Ciasto na ravioli - do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy startą skórkę z cytryny i sok, olej i jaja mieszamy na pomocą mieszadła do wyrabiania ciasta, mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miksera i będzie miało jednolitą konsystencję, zawijamy cisto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny
4. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1 mm, jeśli używamy maszynki do wałkowania makaronu kroimy lekko rozwałkowane ciasto na prostokąty i przepuszczamy przez maszynkę tak długo aż dojdziemy do najcieńszej przekładki
5. Do pure z dyni dodajemy pokruszone herbatniki owsiane i starty parmezan
6. Za pomocą wykrojnika do ravioli lub dowolnego kształtu szklanki wycinamy ravioli, na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadziania, brzegi lekko smarujemy wodą i przykładamy drugim krążkiem, dociskamy brzegi starając się wypchnąć z wnętrza całe powietrze
7. Gotowe ravioli odkładamy na podsypaną mąką deskę i wkładamy bez przykrycia do lodówki na ok 1 godzinę
8. Ravioli gotujemy w osolonym wrzątku 3 min od wypłynięcia na powierzchnię
9. Masło orzechowe - do rondelka dodajemy masło Lurpak, rozpuszczamy je i czekamy aż zacznie brązowieć, nabierze wtedy orzechowego posmaku, zdejmujemy z ognia, przecedzamy przez sito, dodajemy szczyptę soli, posiekane listki szałwii i śmietanę, zagotować i zdjąć z ognia
10 Ravioli podajemy z masłem i oprószamy startym parmezanem