Cukinia z piątym smakiem
Grzyby jeśli suszone, zamoczyć na noc. Ugotować grzyby i osuszyć w sitku (ja użyłem kurek). Cukinie przeciąć na pół i wydrążyć niczym czółenko, przemyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i posypać środek solą.
Podsmażyć cebulę (kosteczka) na odrobinie masła Lurpak, dodać grzyby w celu chwilowego podsmażenia, po 5 min-10 min dodać 2 łyżki serka topionego wymieszanego z łyżką masła, doprowadzić do rozpuszczenia.Na suchej patelni w międzyczasie podprażyć siemie i czarnuszkę w celu wydostania aromatu i zmiękczenia ziarenek (niecałe 4 min mieszająć albo potrząsając)
Cukinie obsypać od środka otrębami owsianymi, posypać połową siemienia i czarnuszki, nałożyć farsz, posypać ponownie siemieniem i czarnuszką, nałożyć na wierzch plasterki sera albo skrobany parmezan.
Rozgrzać piekarnik na 180-200 *C i zapiekać cukinie około 40 min.