Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_veu30nevebfuq8aup0f5r2ps91, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Cukinia z piątym smakiem

przesłał(a) Piotr

składniki

  • Duża Cukinia
  • Garść grzybów
  • Pół cebuli czerwonej
  • Ząbek czosnku
  • Ser żółty (może być także parmezan)
  • 2 łyżki śmietankowego serka topionego
  • 1 łyżka masła Lurpak
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • Kilka ziaren czarnuszki
  • 1 łyżeczka otrębów owsianych
  • Sól, pieprz

Grzyby jeśli suszone, zamoczyć na noc. Ugotować grzyby i osuszyć w sitku (ja użyłem kurek). Cukinie przeciąć na pół i wydrążyć niczym czółenko, przemyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i posypać środek solą.

Podsmażyć cebulę (kosteczka) na odrobinie masła Lurpak, dodać grzyby w celu chwilowego podsmażenia, po 5 min-10 min dodać 2 łyżki serka topionego wymieszanego z łyżką masła, doprowadzić do rozpuszczenia.Na suchej patelni w międzyczasie podprażyć siemie i czarnuszkę w celu wydostania aromatu i zmiękczenia ziarenek (niecałe 4 min mieszająć albo potrząsając)

Cukinie obsypać od środka otrębami owsianymi, posypać połową siemienia i czarnuszki, nałożyć farsz, posypać ponownie siemieniem i czarnuszką, nałożyć na wierzch plasterki sera albo skrobany parmezan.

Rozgrzać piekarnik na 180-200 *C i zapiekać cukinie około 40 min.