Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_edj1ilaqopudvu6gt93ckotl4o, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Mini serniczki cynamonowo-miodowe z posypką kokosową

przesłał(a) Aleksandra

składniki

  • Składniki na ok. 9 serniczków
  • Spód:
  • -8 ciasteczek migdałowych (mogą być również owsiane)
  • -1,5 łyżki masła Lurpak
  • -łyżeczka płatków owsianych
  • Ciasto:
  • -1 kostka twarogu półtłustego 250g
  • -budyń cynamonowy (zrobiony samodzielnie; ja robiłam z mleka roślinnego, z "normalnego" wyjdzie zapewne jeszcze lepszy; pół szklanki mleka zagotowujemy w garnku z łyżeczką masła Lurpak, w drugiej połowie mieszamy łyżeczkę cynamonu, łyżkę cukru z pudru brązowego oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Wrzucamy do gotującej się pozostałej części mleka, mieszamy do zagęstnienia; odstawiamy do wystygnięcia)
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • -1 łyżka brązowego cukru pudru
  • -1 łyżka miodu
  • -1 jajko
  • Posypka w stylu "rafaello":
  • -2 łyżki miodu
  • -1 łyżka masła Lurpak
  • -4 łyżki wiorków kokosowych

Rozdrobione ciasteczka, płatki i masło blendujemy. Masa powinna być klejąca, ale zwarta (gdyby była za gęsta można dodać trochę mleka). Wykładamy na spód blaszki do muffinek (ja dodatkowo "okryłam ją" papilotkami silikonowymi) i pieczemy ok. 12 minut w temp. 210 stopni. Następnie miksujemy twaróg, cukry, mąkę ziemniaczaną oraz rozpuszczoną łyżkę miodu. Dodajemy ostudzony budyń i miksujemy dalej na wolnych obrotach. Całość wylewamy na podpieczone spody i pieczemy przez 10 minut w temp. 200 stopni, następnie przez 40 minut w temp. 180 stopni. Na ostatnie 10 minut pieczenia dodajemy nasze domowe rafaello (rozpuszczamy miód, dodajemy masło i wiórki i energicznie mieszamy; w przypadku, gdy masa będzie za rzadka proponuję dodać więcej wiórków). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Wstawiamy na ok. 2h do lodówki (serniczki stanął się bardziej "zwarte", jak ciasteczka). UWAGA! Zapachy powstające przy pieczeniu serniczka mogą powodować jego zjedzenie przed ostygnięciem, a tym bardziej wstawieniem do lodówki; zaleca się ponieść zapachowi i spróbować ciepłego serniczka. To co? Zapach cynamonu w domu kusi? I słusznie! Smacznego:)