Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_gp17u1j06eu6hu3o4nqf607ns2, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Maślane szparagi muśnięte sosem z sera pleśniowego podane ze świeżym szpinakiem z truskawkami

przesłał(a) Joanna

składniki

  • Zielone szparagi - pół pęczka
  • Masło Lurpak klasyczne - 4 łyżki stołowe
  • ser pleśniowy Lazur srebrzysty - pół trójkącika
  • śmietana 12% - 4 łyżki
  • garść młodych liści szpinaku
  • mała garść truskawek
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • 2łyżeczki orzechów włoskich
  • mała łyżeczka miodu
  • mała łyżeczka soku z cytryny
  • mała łyżeczka oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • Proporcje na przepis dla jednej osoby.

Szpinak myję i osuszam. Truskawki kroję w plastry. Orzechy włoskie obieram i prażę na suchej patelni. W małej filiżance mieszam sok z cytryny, miód i dodaje oliwę, na końcu doprawiam solą i pieprzem.

Sos do szparagów:

W małym rondelku podgrzewam 2 łyżki masła do tego dodaję ser pleśniowy i podgrzewam cały czas mieszając,następnie dodaję śmietanę, gdy już uzyskam jednolity sos odstawiam. Myję szparagi i osuszam odcinam końce, wybieram zazwyczaj cieńsze szparagi do grillowania. Następnie rozgrzewam patelnię, wrzucam 2 łyżki masła i kolejno na patelnie trafiają szparagi, z każdej strony po 3 minuty obracam szparagi.

Serwis: Na talerz wykładam szpinak na to truskawki orzechy i rodzynki na koniec polewam sosem.

Nakładam szparagi a na to oblewam sos z sera pleśniowego.