Maślane szparagi muśnięte sosem z sera pleśniowego podane ze świeżym szpinakiem z truskawkami
Szpinak myję i osuszam. Truskawki kroję w plastry. Orzechy włoskie obieram i prażę na suchej patelni. W małej filiżance mieszam sok z cytryny, miód i dodaje oliwę, na końcu doprawiam solą i pieprzem.
Sos do szparagów:
W małym rondelku podgrzewam 2 łyżki masła do tego dodaję ser pleśniowy i podgrzewam cały czas mieszając,następnie dodaję śmietanę, gdy już uzyskam jednolity sos odstawiam. Myję szparagi i osuszam odcinam końce, wybieram zazwyczaj cieńsze szparagi do grillowania. Następnie rozgrzewam patelnię, wrzucam 2 łyżki masła i kolejno na patelnie trafiają szparagi, z każdej strony po 3 minuty obracam szparagi.
Serwis: Na talerz wykładam szpinak na to truskawki orzechy i rodzynki na koniec polewam sosem.
Nakładam szparagi a na to oblewam sos z sera pleśniowego.