słoneczne curry z dynią
Przygotowane i opłukane warzywa kroimy: dynię w kostkę 1cm, cebulę w piórka, czosnek i chili w małe plasterki. Pomidory sparzamy i obieramy że skórki następnie kroimy w kostkę. Siekamy koledze, wciskamy sok z limonki, imbir zbieramy na tarce
Masło lurpak klarujemy. Na składowanym mśle podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek. dodajemy dynię i smażymy ok 3 minuty. Dodajemy przyprawy, chili, imbir, złamana trawę cytrynowy i przesmażamy całość przez kolejne 3 minuty i dorzucamy pomidory. Zalecamy balkonem, mlekiem kokosowym i musimy 10minut. Na koniec dodajemy liście szpinaku, bazylię - porwanie listki i łodygi oraz poprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki do smaku.
Gotowe curry podajemy z ryżem i posypujemy obficie posiekaną kolędrą. Smacznego