Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_hqhiqh4mr4hk4u0d5dm976u1a0, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

słoneczne curry z dynią

przesłał(a) Ula

składniki

  • Dynia 40 dkg
  • Mleko kokosowe 250 ml
  • Bulion warzywny 250 ml
  • Cebula 1 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Korzeń imbiru 2-3 cm
  • Chili 1-2 papryczki
  • Szpinak baby świeże liście 20 dkg
  • Bazylia świerze liście
  • Kolendra
  • Limonka
  • Pomidory 2 szt
  • Masło Lurpak
  • Gram masala
  • Curry
  • Kumin
  • Trawa cytrynowy
  • Ryż basmati

Przygotowane i opłukane warzywa kroimy: dynię w kostkę 1cm, cebulę w piórka, czosnek i chili w małe plasterki. Pomidory sparzamy i obieramy że skórki następnie kroimy w kostkę. Siekamy koledze, wciskamy sok z limonki, imbir zbieramy na tarce

Masło lurpak klarujemy. Na składowanym mśle podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek. dodajemy dynię i smażymy ok 3 minuty. Dodajemy przyprawy, chili, imbir, złamana trawę cytrynowy i przesmażamy całość przez kolejne 3 minuty i dorzucamy pomidory. Zalecamy balkonem, mlekiem kokosowym i musimy 10minut. Na koniec dodajemy liście szpinaku, bazylię - porwanie listki i łodygi oraz poprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki do smaku.

Gotowe curry podajemy z ryżem i posypujemy obficie posiekaną kolędrą. Smacznego