Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_cc99n2forljlmokcsn1r7povjo, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Niezwykły Kurczak

przesłał(a) Kinga

składniki

  • 1/2 kostki masła lurpak
  • 1 kurczak zagrodowy
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 6 większych ziemniaków
  • 7 pieczarek
  • 3 marchewki
  • por
  • 1/2 selera
  • 2 pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule czerwone
  • 1 cebula biała
  • 1,5 szklanki słodkiego wina
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwoną
  • 1 papryczka chilli
  • Przyprawy:
  • po 1 łyżeczce słodkiej papryki, ostrej papryki, zmielonej kolendry, kminu, curry, kurkumy, zmielonego czosnku, soli, majeranku i trochę pieprzu.

Świeżego kurczaka myjemy, nacieramy oliwą i następnie mieszanką przypraw. Do środka wkładamy cytrynę nakłutą nożem z każdej strony, dodajemy również kilka gałązek rozmarynu.

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w większe kawałki. W grę wchodzi kostka jak również półksiężyce.

Brytfankę od spodu smarujemy masłem Lurpak, a następnie wykładamy cały spód warzywami.

Na warzywa układamy kurczaka. Na wierzch kurczaka nakładamy masło, a na maśle kładziemy papryczkę chilli oraz gałązkę rozmarynu.

Kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni bez przykrycia i pieczemy 15 minut. Następnie wlewamy wino i zamykamy pokrywę durszlaka. Pieczemy tak 1,30h. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy na termoobiegu przez 20 minut.

Obiad gotowy!