Niezwykły Kurczak
przesłał(a)
Kinga
Świeżego kurczaka myjemy, nacieramy oliwą i następnie mieszanką przypraw. Do środka wkładamy cytrynę nakłutą nożem z każdej strony, dodajemy również kilka gałązek rozmarynu.
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w większe kawałki. W grę wchodzi kostka jak również półksiężyce.
Brytfankę od spodu smarujemy masłem Lurpak, a następnie wykładamy cały spód warzywami.
Na warzywa układamy kurczaka. Na wierzch kurczaka nakładamy masło, a na maśle kładziemy papryczkę chilli oraz gałązkę rozmarynu.
Kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni bez przykrycia i pieczemy 15 minut. Następnie wlewamy wino i zamykamy pokrywę durszlaka. Pieczemy tak 1,30h. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy na termoobiegu przez 20 minut.
Obiad gotowy!