Ravioli ze szczawiem, pieczonym ziemniakiem i płynnym żółtkiem
Farsz:
Szczaw należy drobno posiekać i podsmażyć go na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Najlepszy ziemniak do tego przepisu to podgotowany w skórce i upieczony na grillu lub ognisku. Można go też uwędzić domowym sposobem* lub upiec w piekarniku. Rozgnieść ziemniaka za pomocą widelca (można, ale nie trzeba obierać ze skórki, jeśli ziemniak był młody i miał cieniutką skórkę), wymieszać ze szczawiem. Prosty farsz skomponowany z dwóch składników!
Wykonanie ciasta:
Do mąki wbić jajka, posolić lekko i dodać oliwę. Zagniatać aż powstanie miękkie, elastyczne, jednolite ciasto. Rozwałkować bardzo bardzo cienko (jak najcieniej potrafimy) najlepiej użyć do tego celu maszynki do makaronu.
Z ciasta wykrawać okrągłe placki. Na środek położyć około łyżeczkę farszu, lekko spłaszczyć, położyć żółtko i przykryć drugim okrągłym plackiem ciasta. Dokładnie zakleić brzegi.
Wrzucać ravioli do wrzątku, gotować przez minutę (maksymalnie dwie minuty), by żółtko było płynne, a makaron al dente.
Na patelni rozpuścić masło. Dodać do niego drobno posiekany estragon. Podgrzewać jeszcze 2 minuty. Ravioli polać estragonowym masełkiem.
Wskazówki:
Wędzenie w domowych warunkach nie jest trudne. Wystarczy na dnie garnka umieścić wiórki drewna do wędzenia (dostępne w dobrych sklepach), na tym ustawić wkładkę do gotowania na parze lub metalowe sitko. W sitku umieścić ziemniaki. Podpalić drewno. Garnek przykryć folią spożywczą. Zamiast drewna można użyć na przykład sianka.
Jajka do tego przepisu muszą być super świeże, wówczas żółtko jest mocne i jest mniejsze ryzyko, że zostanie uszkodzone podczas oddzielania od białka.