Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_ijc0qff25is4q4uec0l44q33ek, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Ravioli ze szczawiem, pieczonym ziemniakiem i płynnym żółtkiem

przesłał(a) Monika

składniki

  • pęczek szczawiu
  • pieczony ziemniak (najlepiej upiec go przy okazji ogniska lub grilla)
  • 8 żółtek
  • masło
  • estragon
  • sól
  • pieprz
  • 400 g semoliny z mąki durum (może być pół na pół z mąką pszenną typ 550 lub włoską mąką typu "00")
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy z oliwek

Farsz:

Szczaw należy drobno posiekać i podsmażyć go na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Najlepszy ziemniak do tego przepisu to podgotowany w skórce i upieczony na grillu lub ognisku. Można go też uwędzić domowym sposobem* lub upiec w piekarniku. Rozgnieść ziemniaka za pomocą widelca (można, ale nie trzeba obierać ze skórki, jeśli ziemniak był młody i miał cieniutką skórkę), wymieszać ze szczawiem. Prosty farsz skomponowany z dwóch składników!

Wykonanie ciasta:

Do mąki wbić jajka, posolić lekko i dodać oliwę. Zagniatać aż powstanie miękkie, elastyczne, jednolite ciasto. Rozwałkować bardzo bardzo cienko (jak najcieniej potrafimy) najlepiej użyć do tego celu maszynki do makaronu.

Z ciasta wykrawać okrągłe placki. Na środek położyć około łyżeczkę farszu, lekko spłaszczyć, położyć żółtko i przykryć drugim okrągłym plackiem ciasta. Dokładnie zakleić brzegi.

Wrzucać ravioli do wrzątku, gotować przez minutę (maksymalnie dwie minuty), by żółtko było płynne, a makaron al dente.

Na patelni rozpuścić masło. Dodać do niego drobno posiekany estragon. Podgrzewać jeszcze 2 minuty. Ravioli polać estragonowym masełkiem.

Wskazówki:

Wędzenie w domowych warunkach nie jest trudne. Wystarczy na dnie garnka umieścić wiórki drewna do wędzenia (dostępne w dobrych sklepach), na tym ustawić wkładkę do gotowania na parze lub metalowe sitko. W sitku umieścić ziemniaki. Podpalić drewno. Garnek przykryć folią spożywczą. Zamiast drewna można użyć na przykład sianka.

Jajka do tego przepisu muszą być super świeże, wówczas żółtko jest mocne i jest mniejsze ryzyko, że zostanie uszkodzone podczas oddzielania od białka.